Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 september 2012 | 22:30

Stellan Skarsgård låter barnen se "Nymphomaniac"

MovieZine har fått en uppdatering på Lars von Triers nya snackis, status på uppföljarna till "Thor" och "The Avengers", samt vad sjutton "Liten Skär och alla små brokiga" är för något.

Efter några vändor i Marvels universum är Stellan Skarsgård tillbaka i svensk film - på sätt och vis. Han gör rösten till Stina Wirséns animerade film "Liten Skär och alla små brokiga" som vänder sig till de allra minsta barnen. Vi fick en pratstund med Stellan för att uppdatera oss om projektet, men också några av de mindre barnvänliga roller som ligger i sikte.

Vad fick dig att tacka ja till att låna ut din röst?

- Dels gillar jag de här böckerna, sen är det ju sånt man vill göra. Massor av de filmer jag gör har ju inget större värde egentligen, annat än för stunden. Riktiga barnfilmer har ju kolossalt värde, för en hel generation och för vår kultur. Hur beroende är vi inte idag av Astrid Lindgren, eller "Fem myror"? Sånt formar oss.

Bild ur Stina Wirséns "Liten Skär och alla små Brokiga".

Rollen som sagofarbror kan väl inte vara helt ny för dig?

- Det man har tränar på nu i 36 år får äntligen blomma ut, haha.

Vad är det för barnböcker och filmer som gått hem hos familjen Skarsgård genom åren?

- Vad gäller böcker är det Jan Lööf, men även Stinas böcker har vi läst, och en väldig massa olika. Jag kan väl säga att Tjorven har blivit svårare att presentera för barnen med tiden, där händer det för lite. Men de flesta tv-program på kommersiella kanaler skriker ju åt barnen. Det handlar inte ens om att berätta en historia, utan binda barnen vid tv:n. Det borde vara rättsligt åtalbart, på något sätt.

Nu går du vidare till något helt barnförbjudet, nämligen "Nymphomaniac". Där kan vi snacka kontraster.

- Mja, jag skulle nog kunna visa den för mina barn. Det sexuella är inget problem. Jag har mer problem om mina barn tittar på våld än om de tittar på porr. Men klart det är skillnad, även om alla Triers filmer har enorma barnsliga kvalitéer. Han skriver nästan i sagoform, han är någon slags filmens H.C. Andersen. Den ska bli kul, jag börjar filma i oktober.

Stellan som Dr. Erik Selvig i "Thor".

Vad kan du säga om "The Avengers 2" och "Thor 2"?

- "Thor 2" har jag redan börjat med. Vi har gjort lite förfilmningar i London, och den kommer att köra på i november. Vad gäller "The Avengers 2" har jag inte hört något om jag ska vara med eller ej. Jag är under kontrakt, så om de vill ha med mig har jag inget val. Rollen i "Thor 2" blir ungefär lika stor som sist. Ny regissör, ja. Alan Taylor som har gjort en del "Game of Thrones".

Hur är Joss Whedon att jobba med?

- Han är en oerhört intelligent nörd. Han är expert på alla de här grejerna, sen skriver han ju fruktansvärt bra. Att han lyckades skriva det där "Avengers"-manuset, jag var oerhört imponerad första gången jag läste det. Tio stycken hjältar att hålla reda på, och hålla ihop historien. Men det lyckas han ju med på något sätt. Han var väldigt trevlig att jobba med, men också väldigt trött. Vilket otroligt lass att dra i över ett halvår.

Hur många "Nymphomaniac"-filmer eller versioner är egentligen på gång, kan du reda ut det åt oss?

- Det kommer att bli två långfilmer, för att han skrev iväg och det blev väldigt långt. Och sen kommer de att göras i två versioner, en "softcore for the faint of heart" och en "hardcore for the rest of us". Det känns fantastiskt bra. Dels är han en av de bästa författarna, han skriver otroligt bra historier. Sen vet jag att han gör något bra av det också. Jag har den manliga huvudrollen och alla mina scener mot Charlotte Gainsbourg.

Grattis.

- Men inga sexscener, haha!

Jag beklagar.

"Nymphomaniac" och "Thor: The Dark World" beräknas få premiär under 2013. Kortfilmen "Liten Skär och alla små Brokiga" går upp på bio den 21 september.

| 4 september 2012 22:30 |