Film

Skribent

Gäst

20 oktober 2015 | 16:00

5 tankar om nya "Star Wars"-trailern

Här är vad hela världen pratar om efter senaste trailersläppet.
I natt så var det dags igen, en hel planet satt och väntade på Monday Night Football! Fast vi vet nog alla att fotbollen endast lockade en bråkdel av tittarna. Abrams hade lovat oss tidigt halloween-godis i form av den nya och förmodligen sista fullängds-trailern inför vad som förväntas bli den 16 år försenade återkomsten till George Lucas universum - "Star Wars: The Force Awakens".

I måndags släppte SF biljetterna till det som spås bli den största biopremiären någonsin och premiärvisningen på Filmstaden Scandinavias nya IMAX-salong sålde slut inom loppet av en timme. Nu räknar vi ner den knappt två månader långa väntan på tidernas största rymdsaga, ”Star Trek”-fans får ursäkta.

Trailern öppnar med, vad vi redan vet från tidigare information och material, våra två huvudkaraktärer Rey och Finn.Daisy Ridleys karaktär Rey utforskar ett vrak av vad jag tror är en av rymdimperiets gamla stjärnkryssare på planeten Jakku, till tonerna av ett plinkande piano. Lupita Nyong'os röst ställer henne frågan: ”Who are you?” Svaret blir på klassisk hjältemanér: ”I’m no one.” 

John Boyegas karaktär Finn låter oss veta att han var redo att göra sin ”uppgift”, men har slutat tro på någonting att slåss för. Detta informeras vi om till bilderna av en panorering över ett ”torg” fyllt med våra favoritsoldater, Finn som plockar av sig sin hjälm och en kraschande Tie-fighter, vilket i alla fall får mig att gissa på att hans pensionsplaner från The First Order inte slutade med tårta och blommor.

Sen är det dags för Kylo Ren som bekräftar sig vara Darth Sidious nya profet i raden av fanbärare i kampen mellan det ljusa och mörka. Jag tycker att han är väldigt tydlig med vad hans mål är och Oscar Isaacs karaktär Poe Dameron ser inte inte ut att vara bästa kompis med vår svartklädda vän.Sedan förvandlas gåshuden till drakfjäll när vi åter får höra en av John Williams välbekanta slingor i ett montage av flygande X-Wings, flygande Tie-Fighters, flygande Millennium Falcon och regn som piskar Kylo Ren och hans soldaters rustningar. Sedan är det ståfräs på hela kroppen när J.J Abrams släpper loss kanonerna precis som i föregående trailer utan att egentligen avslöja för mycket. Vi får även för första gången återse Leia i rörligt material och trailern avslutas med att Finn och Kylo Ren tänder blått mot rött i ett fåtal sekunder som ger fick magen att vända sig upp och ner. 

J.J. lyckades ännu en gång leverera och jag är med mindre än två månader kvar till premiär precis så lugn som jag kan förväntas vara när vi snart ska få återvända den värld som vi alla älskat sedan barnsben. Fem rykten som går i omloppsbana kring Dödsstjärnan:

1. Är Kylo Ren en Skywalker?


Många rykten har florerat på nätet sedan bilden på Darth Vaders manglade hjälm släpptes för cirka fem månader sedan. Och med vad som uppenbart verkar vara Kylo Rens röst avtar inte direkt ryktena på forumen att detta skulle kunna vara en direkt arvtagare till Skywalker-släkten? Kanske lite långsökt men man kan inte låta bli att drömma när den burkiga rösten ljuder: ”I will finish what you started”. Att Darth i sista stund tog sitt förnuft till fånga verkar ha undgått denna ivriga karaktär? Hur som helst så anar vi ugglor i mossen när Kylos scentid avslutas med en skrikande Poe Dameron följd av en skog som förintas.

2. Vad är det för ett ”tempel”?
I trailern får vi se Han, Rey och Finn framför någon slags flaggprydd byggnad och frågan som ställs direkt är om detta inte kan vara rebellernas bas? Andra rykten säger också att detta kan vara någon slags minnesplats för det som hände och de som föll i kriget mot imperiet? Hur som helst var det en av bildrutorna som fångade mitt intresse mest och jag är även väldigt sugen på att få lite information om den röda roboten som syns i bild.

3. Finn och Kylo Ren… fightas?Det är nog inte bara jag som fick magknip av trailerns absolut sista bildruta när Finn står ljussabel mot ljussabel med självaste Kylo Ren? Vi har ju i tidigare material fått se att Finn kommer att komma över en blå ljussabel men hur kaxig man än hade känt sig med ett ”lasersvärd” hade bara den obehagliga skogen fått mig att darra om knäna. Hoppas för Finns skulle att Luke står och lurar bakom ett av träden eller att Finn varit på semester hos Yoda i ett par år.

4. Alla berättelser stämmer!Spikarna till hårstrån på mina armar står rakt upp när Han Solo bekräftar för Rey, Finn och även oss att händelserna i episod 4-6 faktiskt hände (och inte var en vacker början på en hemsk mardröm som fick sin vändpunkt med Jar-Jar Binks). Men vad har hänt med Jedi-riddarna? Han måste ju bekräfta för Rey och Finn att Jedi-riddarna faktiskt existerar och inte är en myt. De flesta trodde nog att ordern skulle uppstå och Jedi-riddarna göra comeback till film nummer sju?

5. Var fan är Luke?!


Var är han? Mannen som åldrades femtio år mellan episod fem och sex? Var är han som vände farsan sin och störtade Sithlorderna en gång för alla (trodde vi ja)? Nu har vi fått tre fullängdstrailers men fortfarande ingenting mer på Luke Skywalker än det klipp då hans vänligt lägger sin robotsmyckade arm på R2D2:s burkiga ”huvud”. Känslan är, som det har tisslat och tasslats om på nätet att Abrams sitter på en twist som kommer att få oss alla att kissa i trosorna. Hoppas bara att riktigt dåliga beslut stannade med pappa och inte blev en ärftlig sjukdom.

Vi kollar väl på trailern igen, va?


Viktor Landegren
| 20 oktober 2015 16:00 |