Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 oktober 2015 | 14:30

Publikrusning efter ”Star Wars”-biljetter

Slutsålt på Stockholms nya IMAX-biograf trots rekorddyra biljettpriser.
Igår kväll kunde vi äntligen meddela att biljettförsäljningen till ”Star Wars: The Force Awakens” snart skulle dra igång. I morse kl. 9 släpptes biljetterna på SF:s sajt, och intresset var (inte oväntat) skyhögt. 

- Mottagandet har varit enormt, ändå har vi inte gått ut i förväg, säger SF Bios informationschef Thomas Runfors.

- Det meddelades först igår eftersom Disney ville ha ett worldwide-släpp, samtidigt över hela världen, och de ville också ta hand om den informationen. Vanligtvis vill vi kunna annonsera i förväg, men det kunde vi inte göra den här gången. Det är naturligtvis roligt att mottagandet har varit så enormt.

När såg ni senast ett så stort intresse för en film?

- Kanske inför ”Hobbit” eller ”Twilight”, men det är för tidigt att säga än. Biljetterna har bara varit ute till försäljning i några timmar. Först imorgon kan vi jämföra med andra filmer.

Det är redan slutsålt till premiären på IMAX i Stockholm, det måste ni vara nöjda med?

- Utan att skryta så var det förväntat. Det är enormt intresse för ”Star Wars”-filmen och för nya IMAX-biografen. Den kombinationen är oslagbar.Årets mest efterlängtade film kommer också med sitt pris. Biljetterna landar på 145-165 kronor styck (plus 15 för 3D-brillor), beroende på vilken biograf och stad du väljer. Den som vill lyxa till det med IMAX får vara beredd att betala 215 kronor.

Det låter som de dyraste biobiljetter SF hittills sålt?

- Det skulle jag behöva kolla upp. Men priset beror också på längden på filmen, den spelar ju en stor roll. Jag tror att filmen är en bra bit över två timmar lång, kanske 2 timmar och 15 minuter.

Enligt sf.se är åldersgränsen satt till 15 år, kan du klargöra varför?

- Det beror på att filmen inte är granskad än. Det finns ingen färdig kopia. När Statens medieråd har hunnit granska filmen så kan åldersgränsen mycket väl sänkas. Men för att vi ska kunna sälja biobiljetter redan nu måste vi sätta en 15-årsgräns. Blir det sedan 11 år så gäller givetvis det, säger Runfors till MovieZine.

Mer "Star Wars"-hysteri lär det bli redan i natt, då släpps en ny trailer till J.J. Abrams galaxäventyr. "The Force Awakens" får sin världspremiär den 16 december.

Har ni haffat era ”Star Wars”-biljetter än? Vad fick ni betala och vilken salong blir det? Kommentera nedan.
| 19 oktober 2015 14:30 |