Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 mars 2015 | 16:00

"Star Wars" får sin första gaykaraktär

Kommer ut ur garderoben i en galax långt, långt borta.
HBT-fansen har väntat på den här dagen sedan 1977. Nu får "Star Wars"-himlen en liten regnbåge över sig. I den kommande boken "Lords of the Sith" presenteras karaktären Moff Mors, som beskrivs som:

"...en otroligt begåvad ledare inom Imperiet som har begått några allvarliga misstag, men hon jobbar hårt för att hindra en katastrof. Hon råkar också vara lesbisk", enligt sajten BigShinyRobot.com.

Det har tidigare hintats om ett gift gaypar i böckerna, men nu råder det ingen tvekan. Moff Mors är den första uttalat homosexuella karaktären i "Star Wars" universum. Böckernas redaktör Shelly Shapiro kommenterar:

- Det var inget jag funderade på, det verkade bara logiskt. Det finns en sådan mångfald - det borde speglas även i "Star Wars". Om det finns något budskap så är det att "Star Wars" har lika mycket mångfald som i verkligheten (om inte mer, med tanke på alla utomjordiska raser). Det är helt naturligt.

För en så pass populär serie som "Star Wars" är det egentligen märkligt att det dröjde så länge. Men plötsligt händer det. 

Inte heller filmerna har bråttom att ge en bred bild av samhället. Men fansens rop efter diversitet har gett viss effekt även på bioduken. I vinterns "Star Wars: The Force Awakens" görs huvudrollerna av en vit tjej (Daisy Ridley) och en svart kille (John Boyega).

Boken "Lords of the Sith" släpps den 28 april.
| 9 mars 2015 16:00 |