Skribent

Oskar Möller

1 augusti 2023 | 08:00

Sötebrödsdagarna är över - Disney slår ner mot lösenordsdelningen

Den som trodde att Netflix var den  hårdaste tjänsten mot lösenordsdelning får nu tänka om - det visar sig nämligen att Disney+ är på väg att följa i streamingjättens fotspår.
Disney+ Hotstar i Indien kommer enligt Reuters strax att se till att deras premiumkunder inte kan vara inloggade på fler än fyra enheter samtidigt när de använder tjänsten enligt Indiewire
 

Begränsningar brukar testas utanför huvudmarknaderna i början

 
Det har förvisso redan varit en existerande regel men man har låtit upp till inloggningar ske i praktiken - nu är det slut på de sötebrödsdagarna! Den billigare versionen av tjänsten kommer ha än hårdare restriktioner med endast två inloggade enheter.
 
Planen är att genomföra begränsningen senare år och man har redan börjat testa det internt enligt källor.
 
Det blir inga glada miner nu (bild från Disney+ exklusiva "Only Murders in the Building"
 
Kritiker kan hävda att lösenordsutlåningen knappast försatte Disney i konkurs. Tjänsten Disney+ Hotstar i sydöstra Asien hade 53 prenumeranter (cirka en tredjedel av Disneys kundbas) men de ger betydligt lägre utdelning per användare än den amerikanska (dyrare) versionen. Enligt Reuters rapport var det endast cirka 5% av premiumkunderna i regionen som loggade in på fler än fyra enheter.
 
Även i USA kan kunderna (hittills) vara inloggade på upp till tio enheter och rentav ladda ner innehåll på alla tio. Det finns starka skäl att tro att övriga regioner som hemmamarknaden i USA och Europaregionen är att följa,
 

Streamingtjänsterna leker "följa John"

 
Enligt experterna var det bara en tidsfråga innan man slog ner på lösenordsfusket då streamingtjänsterna tenderar att leka följa john - gör något av dem något (som Netflix i detta fall) kommer resten att följa efter.  Det hela började med prenumerantmodellen och har fortsatt med marknadsföring, rabatter och nu senast desperata nedskärningar som började hos HBO och spred sig utåt.
 
Netflix bannlysning av lösenordsdelningen började inte heller i vår del av världen. Streamingjätten testade först sin nya policy på marknader i Syd och Centralamerika innan det expanderade till länder som Kanada, Portugal och Spanien. Initiativet blev en framgång - i alla fall beträffande antalet nya prenumerationer som följde.
 
Vad tycker ni om att tjänsterna begränsar antalet inloggade enheter per prenumeration?
| 1 augusti 2023 08:00 |