Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 maj 2023 | 07:58

Netflix jakt på lösenordsfuskare är igång - det här gäller i Sverige

Användare ombes att betala extra för att kunna dela sina Netflix-konton med personer utanför hushållet.
• Netflix påminner om att ditt konto är till för personer i samma hushåll
• Nu kan medlemmar betala extra för tittare utanför hushållet
• För kunder i Sverige kostar det 49 kr att lägga till en extra medlen
 
Streamingtjänsten Netflix har hotat med detta länge - och nu börjar jakten på lösenordsdelning på allvar.
 
Man räknar med att ungefär 100 miljoner hushåll använder Netflix utan att betala för sig. Istället lånar man lösenord av föräldrar eller syskon, även om man inte bor i samma hushåll. Och det går inte för sig, enligt Netflix.
 
Planen är egentligen inte att förbjuda delade lösenord. Det går bra att fortsätta - så länge du betalar extra för den där snyltaren som du inte bor ihop med.
 

Betala för en extra medlem

 
Igår lanserades den nya prismodellen på flera håll runt om i världen, bland annat i USA, Storbritannien och i Sverige. Alla som betalar för ett Standard-medlemskap (129 kr) har möjlighet att koppla på en extra medlem på sitt konto för en extra peng.
 
Du som har ett Premium-medlemskap (179 kr/mån) kan koppla på två extra medlemmar.
 

Mailutskick till svenska tittare

 
Under gårdagen har svenska prenumeranter börjat få mail med texten:
 
Ett Netflix-konto är avsett för ett hushåll. Alla som bor i samma hushåll kan använda Netflix var de än befinner sig – hemma, när de är på språng, på semestern – och dra nytta av nya funktioner som ”För över en profil” och ”Hantera åtkomst och enheter”.
 
Netflix informerar att det kostar 49 kronor att lägga till en extra medlem till sitt konto.
 
Det är oklart om Netflix verkligen kan stänga av kontot för tittare som fortsätter att dela sina lösenord, eller vidta andra åtgärder. Planen är förmodligen att uppmana kunder till att betala för sig istället för att straffa dem. Frågan är såklart hur många som väljer att avsluta sina konton istället för att dra på sig ännu mer kostnader?
 
Det kan vara värt att förvarna morsan, syrran, exet eller vem som nu snyltar på ditt konto. Kanske får de börja swisha dig om de ska få ha sin "Bridgerton" och sin "Cobra Kai" ifred.
| 24 maj 2023 07:58 |