Serie

Skribent

Patrik Jonsson

3 september 2015 | 18:00

Sommarens bästa TV-serier

Så var ännu en sommar med tillhörande tv-säsong över. Som alltid känns det lite vemodigt att nu gå mot mörkare tider och som alltid ska jag nu ta och summera lite!
Nu är jag dock lite av en höstmänniska vilket gör vemodet åtminstone något lättare att bära och dessutom ser det ut som att vi går mot en riktigt intressant höstsäsong vad det gäller tv-serier. I afton ska jag dock inte snöa in på några höstdebutanter utan först ska jag alltså ge mig i kast med att summera sommaren som varit. 

Denna vecka läggs därför fokusen på de bästa seriedebutanterna sommaren 2015 hade att erbjuda och nästa vecka tänkte jag ge mig i kast med de sämsta, besvikelserna. Med andra ord är jag denna vecka glad i hågen och nästa vecka förvandlas jag till allas eder surpuppa!

När allt kommer omkring har det ändå varit en okej sommar och här kanske jag borde lägga betoningen på "okej". Vad det gäller värmen och vädret låter jag det vara osagt (suck). Det har inte endast varit nya serier som imponerat utan även gamla hederliga återkommande serier som har förgyllt med dess nya säsonger och här tänker jag främst på serier som "Ray Donovan", "Hannibal", "Rectify", "Halt and Catch Fire" och "Hell on Wheels", så spana gärna in dessa ifall ni nu inte redan gjort det.

Den stora snackisen har väl dock ändå varit den andra säsongen av "True Detective" och där har skurarna varit minst sagt spridda, med det är å andra sidan inte helt enkelt att leva upp till den första säsongen. Första sommaren sedan 2008 utan "True Blood" också, fast nu har vi ju dock en slags "ersättare" i genren i och med "The Strain" men..., ja, den avskyr jag. Jag hoppas verkligen ni kan förmå er att uppskatta den mer än jag, men med detta sagt saknar jag alltså "True Blood" lite. Även om inte heller den var helt perfekt alla gånger.

Nåväl, nu ska jag inte svamla runt så mycket mer kring återkommande och nedlagda serier, nu gäller det ju debutanterna från i somras. Fem stycken har jag vaskat fram bland regn, fästingar, blåst och mygg. Dessa fem imponerade på mig allra mest;

"The Brink" (HBO)
Som jag alltid brukar säga då jag ska till och "lista" tv-serier som imponerat; ingen favorit-lista utan minst ett bidrag från HBO! Detta håller även denna sommar då komediserien "The Brink" helt klart förtjänar att nämnas. Den startade något spretigt men redan efter en två-tre avsnitt kände jag mig mer än bekväm. Detta är alltså en slags geopolitisk komediserie som har herrarna Jack Black och Tim Robbins i huvudrollerna. Ja och den är faktiskt ganska rolig. Dessutom finner jag den rätt äventyrlig och så där lagom småmysig. Black och Robbins är inga duvungar och det är faktiskt ganska så enkelt att falla för karaktärer då det står sådana här gemytliga gubbar bakom dem. Regissören heter Jay Roach och gillar ni hans tidigare skapelser som "Austin Powers", "Meet the Parents" samt "Dinner for Schmucks" lär ni knappast få några problem att ta även denna till er. "The Brink" har fått en andra säsong!

"Sex&Drugs&Rock&Roll" (FX)
Vi ska hålla oss kvar i komedigenrens skrattande byst då det nu har blivit dags för kabelkanalen FX:s komiska bidrag denna sommar. Serien heter alltså "Sex&Drugs&Rock&Roll" och ja, det blir faktiskt en hel del av den varan då man släpper lös underbara tillika minst lika galne Denis Leary på bästa sändningstid. Leary och FX har samarbetat tidigare och då hette serien "Rescue Me" som extremt varmt (hett) rekommenderas. Då handlade det om brandsoldater men i somras handlade det alltså om rockstjärnor på dekis då "Sex&Drugs&Rock&Roll" lägger sin fokus på den fallna rockstjärnan Johnny Rock (Leary) och dennes minst sagt komplicerade förhållande till sin dotter. Serien är även både skriven och producerad av Leary himself så att påstå att denna sannerligen andas Leary är alltså ingen överdrift. Det hela är så där lagom tragikomiskt, och diggar man Leary diggar man denna. Bra musik också. Den enda nackdelen jag egentligen hittar är att avsnitten endast är 22 minuter långa då jag mycket hellre hade sett dem ligga på 40-50 minuter. Det är kort och gott för lite av det goda! Lite av ett lyxproblem med andra ord. Det är fortfarande oklart ifall serien får en andra säsong.

"Jonathan Strange and Mr. Norrell" (BBC One)
Då ska vi ta och lämna komedigenren, fast bara lite, för även denna magiska lilla serie bjuder faktiskt på en del skratt. "Jonathan Strange and Mr. Norrell" baseras alltså på Susanna Clarks bästsäljande roman med samma titel vilken utspelar sig i England under Napoleonkrigen där magi är något av en vardag. Fast ändå inte då den sällan praktiseras. Här får vi följa främst två magiker, kanske inte helt långsökt Jonathan Strange (Bertie Carvel) och Mr. Norrell (Eddie Marsan), som slutligen blir två ärkerivaler. Denna serie, som är en miniserie, har av många kallats den bästa film/serieadaptionen av en roman någonsin. Själv kan jag dock inte uttala mig om detta då jag är en serieknarkare och inte någon bokmal. Jag väljer dock att tro på detta för serien är faktiskt riktigt bra. Den har även kallats en Harry Potter för vuxna och även där håller jag med. Rolig, dramatisk, välspelad, magisk och riktigt mysig. Dessutom oerhört snyggt producerad, specialeffekterna är riktigt imponerande, och det märks att den har kostat en del att skapa. Denna ska ni absolut ge en chans, sju (magiska) avsnitt, det fixar ni! Ingen andra säsong här i och med att detta alltså är en miniserie.

"Sense8" (Netflix)
Ingen lista är komplett utan en vattendelare! Förra sommaren hette den stora vattendelaren "The Leftovers" (HBO) och i år får alltså Netflix stå för vågorna då det blivit dags för sci-fi-äventyret "Sense8". Denna har jag faktiskt skrivit en hel artikel om så ifall ni är intresserade av att veta lite mer djupgående kring "Sense8" kan ni gärna spana in den HÄR. Serien är sprungen ur syskonen Wachowskis smått egendomliga hjärnor, ni vet de som skapat filmer som "Matrix" och "Cloud Atlas"? Ja just dem. "Cloud Atlas" var även den en film som vissa bara inte kunde med, "Sense8" är heller inget undantag. Den är både egen (egendomlig), vågad och konstig men framförallt tycker jag att den är riktigt underhållande och bra. Jag kan dock absolut hålla med om att den startar rätt spretigt och förvirrat, men då jag väl kom in i den kunde jag helt enkelt inte sluta titta. Ni som inte har sett den, ge den åtminstone en chans, och letar ni efter något som känns lite annorlunda jämte allt annat så är "Sense8" absolut en lysande kandidat. "Sense8" har fått en andra säsong!

"Mr. Robot" (USA Network)
Den kom som från ingenstans skulle man nästan kunna säga, sommarens lätt bästa serie "Mr. Robot", och den kommer dessutom från USA Network. Just därför blev jag så pass tagen på sängen, jag gillar nämligen inte vanligtvis tv-serier sprungna från just USA Network. Jag antar att någon gång ska vara den första? Ja, jag är rent ut sagt skitimponerad! Precis som med "Sense8" har jag även gällande denna skrivit en hel artikel så återigen; ifall ni vill läsa mer djupgående om den kan ni göra det HÄR. Mycket kortfattat kretsar alltså "Mr. Robot" kring hackern och datorexperten Elliot Anderson, grymt väl gestaltad av Rami Malek ("The Pacific"), som blir kontaktad av en mystisk figur som kallar sig Mr. Robot (Christian Slater). Mr. Robot leder i sin tur ett team av hackers som kallar sig för "fsociety" och har som mål att störta mäktiga bolag. Främst det bolag Elliot Anderson har betalt att beskydda. Ja det hela handlar om så mycket mer, men här har ni alltså grundpremissen. Välspelad, originell, spännande och förbaskat välskriven. Serien har dessutom svenskkopplingar i och med skådespelaren Martin Wallström vilken gör rollen som den iskalle och cyniske Tyrell Wellick, en roll som jag tycker är helt enastående, lätt hans bästa roll. SVT har återigen visat på god smak och köpt in serien och de kommer att börja sända den redan den 18:e september. Gör er själva en stor tjänst; missa inte denna. "Mr. Robot" har fått en andra säsong, jippie!

Som en extra liten bonus vill jag även nämna Netflix "Narcos" som hade premiär alldeles i slutet av sommaren (förra fredagen). Tyvärr har jag inte hunnit med att se hela säsongen av serien ännu, men jag tycker att den började väldigt lovande. Just därför vill jag, med åtminstone av det jag har sett i åtanke, även rekommendera denna.

Så där ja! Det var mina debuterande favoriter från sommaren som gått, håller ni med, eller har jag helt enkelt missat någon/några? Kommentera gärna nedan! Nästa vecka tar vi oss alltså an det som var mindre bra; sommaren 2015:s besvikelser. 

Till dess; serieknarka på!
| 3 september 2015 18:00 |