Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 juli 2015 | 18:00

Kan TV-serien "Mr. Robot" vara sommarens stora överraskning?

Just detta är frågan jag nu ställer mig då vi är sisådär halvvägs in i sommarsäsongen. "Mr. Robot" kom liksom från ingenstans och har redan efter tre avsnitt sannerligen imponerat!
Nåväl, serien kommer naturligtvis inte från "ingenstans", den är rättare sagt sprungen ur NBC-ägda USA Network. En tv-kanal som man skulle kunna säga är en kabelkanal fast ändå inte. I USA kallas dessa kanaler för "Basic Cable". Skillnaden mellan dessa och den mer traditionella kabelkanalen, Premium Cable, är att Basic Cabel är gratis och tillgängligt för alla att se på, bara man kan ratta in den så att säga. Sådana här kanaler spelar med andra ord inte direkt i HBO:s eller Showtimes liga, här är det oftast mer lättillgängliga och enkelspåriga serier som serveras. Ibland dyker dock vissa undantag upp, tydligen!

"Mr. Robot" är nämligen definitivt ett undantag, ett alldeles underbart undantag. Själv har jag alltid haft svårt för USA Network. De har nästan alltid producerat klämkäcka och slätstrukna buddy cop-serier eller småfåniga sjukhus- och komediserier. Många av deras skapelser har absolut blivit stora publikframgångar ("White Collar", "Burn notice", "Covert Affairs" och så vidare), men det är något som aldrig riktigt klickat mellan mig och denna kanal. Något som har... "rubbed me the wrong way", så att säga. Inte ens då storsuccén "Suits" dök upp för några år sedan blev jag imponerad, för även där var det något jag bara inte klarade av.
 
Just därför är det, åtminstone för mig personligen, mycket trevligt att äntligen kunna skriva något positivt som kommit ur denna kanals sköte. Att påstå att jag är överraskad är en underdrift. Jag hade aldrig kunnat vänta mig det här. Nu är visserligen sommaren långt ifrån över och det finns en hel del sommarpremiärer kvar att ta sig an, men hittills måste jag dock erkänna att USA Network har sopat mattan med konkurrenterna. Deras "Mr. Robot" är bland debutanterna, tveklöst, än så länge sommarens absolut hetaste solstråle. Serien med stort S.Lite om handlingen då kanske, så ni vet vad jag yrar om här? Jaja, självklart! "Mr. Robot" kretsar alltså kring den unge IT-säkerhetsingenjören Elliot Alderson, klockrent spelad av Rami Malek ("The Pacific" och "The Master" med mera). En till synes ganska cynisk och deprimerad kille som, milt uttryckt, är rätt less på dagens samhälle och som dessutom lider av social fobi. Om nätterna tar han sig dock an rollen som en slags vigilant-hacker där han sätter dit diverse patrask som nätpedofiler, djurplågare och svindlare. Ja, you name it.  
Redan där kanske det borde räcka? Här har vi ju tillräckligt för en "hederlig" procedural där Elliot Alderson sätter dit olika människor i ett slags ett-fall-i-veckan drama? Absolut, och det var väl något sådant trist trams jag på förhand hade förväntat mig också. Nu är ju dock som sagt inte "Mr. Robot" någon "vanlig" USA Network-serie, tvärtom, här finns massor mer att hämta. 

Vidare blir Alderson kontaktad av en mystisk anarkist kallad Mr. Robot (Christian Slater) som mer eller mindre rekryterar Alderson till dennes team av hackers, kallade "fsociety". Vad Mr. Robots egentliga agenda är får vi som tittare inte riktigt reda på, egentligen inte Alderson heller, vad som dock står klart är att han är ute efter att sätta dit en hel del myndigheter och liknande, för att förändra världen helt enkelt. På listan av bolag att förgöra finns dessutom bland annat det företag som Alderson har som jobb att beskydda; Evil Corp. Självklart uppstår här en konflikt. Här finns egentligen massor mer att berätta. Jag väljer dock att avsluta med att säga så här: ni måste se detta!Det mesta jag kommer på angående "Mr. Robot" vill jag sätta in på pluskontot. Det är grymt bra och engagerande skrivet. Skådespelarensemblen sköter sig alldeles utmärkt och vilken glädje att äntligen kunna få avnjuta Christan Slater i en stabil och värdig tv-serie! Jag menar karln har väl gjort ett par tusen misslyckade försök med tv-serier, men uppenbarligen är det trägen som vinner. Good for him! Jag gillar även stilen på serien och hur de valt att lägga upp själva berättandet. Här vill jag dra vissa likheter med Showtimes "Dexter". Nej, här hackas det inte upp folk och mördas seriemördare, vad jag syftar på här är att man hela tiden får följa Elliot Aldersons inre tankar, konflikter och funderingar. Just detta är ett upplägg som gör serien oerhört intressant och spännande. Ni som sett "Dexter" förstår nog precis vad jag menar? Jag hoppas det.

Så, nu ska jag inte sitta här och jiddra mer. Anteckna genast denna serie på er "att-se-lista". Tyvärr har serien inte haft någon Sverigepremiär ännu, men det verkar dock som att ni inte behöver vänta särskilt länge då SVT har planer på att börja sända den redan i höst. Ännu ett (STORT) plus i kanten är att USA Network har haft det goda omdömet att redan nu förnya serien och därmed ge den en andra säsong. Gott!

Vi ses hörs igen nästa vecka, till dess kan ni, förutom att njuta av solen, även njuta av trailern om och om igen; 

| 9 juli 2015 18:00 |