Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 juli 2015 | 19:00

"Sense8" är bättre än du tror

Jag skulle kunna kalla Netflix-serien ”Sense8" för årets stora vattendelare, men jag vet ärligt talat inte om ens det skulle vara särskilt rättvist och korrekt. Det känns nämligen som att jag surfar runt rätt så ensam på detta stormiga vatten.
Till att börja med vill jag fastslå att jag har full förståelse för dem som grinar lite (vissa mycket) illa åt denna serie, "Sense8" är definitivt inte en serie för alla, I know that. Jag tänker heller inte sitta här och påstå att den är felfri, för det är den inte, I know that too. Jag vill också stryka under att denna artikel inte ska ses som något slags försvarstal på grund av att jag faktiskt gillar serien, utan mer som en slags förklaring. Jag tycker nämligen inte att man ska behöva sitta och "försvara" det man tycker om, alla tycker vi olika och ibland befinner man sig helt enkelt i miniritet. Detta händer alla, förr eller senare.

Hade "Sense8" kunnat bli bättre? Absolut. Det fanns faktiskt en hel del aspekter även jag lade märke till. Aspekter som man definitivt kan lägga till högen av negativa iakttagelser. För det första var väl pilotavsnittet väldigt spretigt och ofokuserat, jag vill minnas att jag satt där och stod mellan valet och kvalet att fortsätta. Jag valde att fortsätta, för jag tyckte nämligen att det fanns ett rätt så intressant upplägg där någonstans och en hel del av karaktärerna tilltalade mig onekligen.

En annan sak som irriterade lite smått var språket. Detta är en internationell serie, den lurar inte heller åskådaren med kulisser och jox för att få oss att tro att de till exempel befinner sig i Indien eller på Island. Serien är inspelad på plats i samtliga av de länder de befinner sig i och det är faktiskt en hel del till antalet. Trots detta valde man det trista alternativet "alla talar engelska", lite väl bortkastat (alternativt safe) tycker jag då de ändå engagerat sig så pass i dess internationella ton från första början.

Det finns garanterat fler saker jag skulle kunna dra upp, men detta ändrar ändå inte min slutliga dom. Det jag gillade med serien väger enkelt upp det som vägde ner, ibland är det bara så. Detta är heller inte första gången syskonen Wachowski ger sig på en udda produktion, filmen "Cloud Atlas" är ett annat annat exempel på en produktion som varit minst lika mycket hatad (om inte mer) än älskad. Jag antar att jag helt enkelt har ett hjärta som brinner lite extra för just detta syskonpars skapelser? Jag diggar deras stil och deras berättarteknik. Vissa (många) gillar Woody Allen, det gör icke jag. Andra gillar Warchowski, det gör däremot jag. Ja, något sådant. Det är varmt och hett där jag sitter och skriver (äntligen sommar), jag svamlar.

Hursomhelst, här är tre punkter jag tycker "Sense8" gjorde helt rätt:

1. Tilltalande och intressanta karaktärer
Vad jag tror många gjort helt "fel" då de gått in i den här serien är att de förväntat sig något helt annat. Ett sprakande och blixtrande sci/fi-äventyr, vi får ju inte glömma att syskonen Wachowski även skapat "Matrix". Detta är dock något helt annat. Detta är mer en karaktärsbyggd serie. En annan serie som dyker upp i min skalle här är "Lost", jag tyckte nämligen att det var lite samma sak där. Där ville man ha svar på precis allt och självklart skulle det hela tiden hända jätteödesdigra grejer. Egentligen var det dock just karaktärsgalleriet som var seriens starkaste sida och även seriens egentliga huvudpunkt. "Sense8" har också ett starkt karaktärsgalleri, möjligtvis inte lika starkt som just "Losts", men helt klart en både tilltalande, spännande och intressant grupp av rollfigurer.

2. Snygga och påkostade actionscener
Trots att jag just hävdat att "Sense8" främst är en slags karaktärsserie bjöd den ändå på en hel del action. Det hela var också riktigt snyggt producerat och utfört, här märktes det sannerligen att det kostat pengar. Nu small och blixtrade det inte non-stop, helt oavbrutet, men då de väl la in några extra växlar så var det både en fröjd för actionögat och riktigt underhållande. Här vill jag framför allt ge lite extra cred till klippningen och ljudet som var extra imponerande och detta rakt igenom. Vi har ett par andra mer renodlade actionserie som går just nu. Här tänker jag främst på Cinemax "Banshee" och "Strike Back”. Nu är "Sense8" inte en renodlad actionserie, men som sagt, då det väl smäller så kan dess actionscener enkelt placera sig med ovannämnda seriers krut och stänk.

3. Originell, udda och vågad
Sist men inte minst snöar jag lite in på manuset, faktum är att jag egentligen skulle kunnat ha skrivit "manuset" som underrubrik här, det var dock främst det originella och vågade som tilltalade mig så därför väljer jag att uttrycka mig på detta viset. Sedan ska jag väl även erkänna att just manuset hade kunnat finslipats i vissa avsnitt.  Men då jag älskade allt det andra så pass mycket som jag gjorde kan jag bara inte motstå att falla för den här härliga cirkusen. Udda och originellt behöver förresten inte alltid betyda bra, men gillar man som sagt Wachowskis stil och berättande lär man få svårt att motstå detta. Manuset sprudlar av fantasi och uppfinningsrikedom, en fantasi som dessutom varvas med rätt vågade och ibland rentav bisarra scener. Hade man bara lugnat ned sig lite i takten hade det kunnat blivit ett mästerverk. Ibland kändes det nämligen som att man ville både berätta och visa lite för mycket under alldeles för kort tid. Japp, den första säsongen (jag hoppas det blir fler) av "Sense8" hade för min del gärna fått varit 24 avsnitt långt istället för 12.

Så, detta var mitt "försvarstal" till min kärlek för "Sense8". Nu borde jag så klart inte sitta och rekommendera denna för massorna då den inte verkar riktigt gå hem hos allmänheten, ni får istället ta denna artikel för vad den är. En slags förklaring, en bunt tankar och lite tips om vad ni ska vänta er ifall ni hoppar på serien. Gillar ni dock Wachowskis tidigare produktioner och kanske främst lite mer "krångliga" sådana likt "Cloud Atlas" tycker jag definitivt att ni ska ge denna en chans. Den må inte vara för alla, men för några och några är alltid något!

Vad tycker ni själva som sett serien, är den verkligen så hopplös? Finns det till och med några där ute som håller med mig om att serien faktiskt är bra? Gör gärna edra röster hörda här nedan och efter det; ut och lek i solen! Vi hörs igen om en vecka!
| 2 juli 2015 19:00 |