OSCARS 2022

Skribent

MovieZine

26 mars 2022 | 12:00

Snabbguide till helgens Oscarsgala: här är allt du behöver veta

Vilka är nominerade, när sänds galan egentligen och var kan man streama den i Sverige? Vi samlar det viktigaste om Oscarsgalan 2022.
Bakgrund: Oscars är filmvärldens finaste pris som delades ut för första gången år 1929. Den gyllene statyetten tilldelas de främsta filmerna, skådespelarna och regissörerna, och det är också filmeliten och tidigare nominerade som sitter med i juryn. 
 
Årets gala: Den 94:e Oscarsgalan intar återigen anrika Dolby Theatre i Hollywood. Efter förra årets pandemimärkta sändning hoppas vi att allt är precis som vanligt. Ja, inte riktigt - galan får äntligen lite värdar igen. Skojfriska trion Amy Schumer, Regina Hall och Wanda Sykes lovar att leda oss igenom kvällen med humor. 
 
De nominerade är: Westerndramat "The Power of the Dog" är årets stora favorit med 12 nomineringar. Många tippar att Jane Campion tar hem priset för Bästa regi. Bästa film är däremot en svårtippad kategori i år. Vid sidan av Spielbergs "West Side Story" och sci-fi-eposet "Dune" så verkar favoriten snarare vara indie-dramat "CODA". Kolla in alla nomineringar här...
 
4 svenskar hoppas på pris: Vi håller tummarna lite extra när priset Bästa hår & makeup ska delas ut. Här finns fyra svenska maskörer med Oscarschans. Göran Lundström och Anna Carin Lock är nominerade för "House of Gucci". De tävlar mot Love Larson och Eva von Bahr, nominerade för "Dune". Möt dem i MovieZines exklusiva intervju...
 
Var kan jag se Oscarsgalan? Även i år är det TV4 som sänder galan i Sverige. Sent på söndagskvällen, 22:30 för att vara exakt, börjar förgalan på röda mattan som visas exklusivt på TV4 Play. Vid 00:05 flyttar sändningen till tv-rutan med mer mingel och glamour. Klockan 02:00 natten till måndag startar själva galan i TV4.
 
Kommer du sitta uppe och följa Oscarsgalan i helgen? Kommentera nedan.
| 26 mars 2022 12:00 |