Film

Skribent

Alexander Dunerfors

27 augusti 2013 | 19:01

Snabba karriärer efter "Snabba Cash"

Gangstersagan blev en framgångssaga. Fyra skådisar och två regissörer är redan i Hollywood.

Svensk film står högt i kurs ute i världen just nu, och många producenter sneglar avundsjukt mot Norden för att kopiera framgångsrecepten eller åtminstone sno några av dess stjärnor. Millennium-filmernas Noomi Rapace och Michael Nyqvist har redan flytt landet, nu är det "Snabba Cash"-gänget som får boka biljetter till Hollywood allt oftare.

Vi tar en närmare titt på hur karriären fått en skjuts för Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic och de övriga efter att de besökt Jens Lapidus undre värld.

Joel Kinnaman

Den förste att snappas upp, till en roll i tv-serien "The Killing" (nu inne på sin tredje säsong). På filmfronten kunde han säkert ha fått en bättre start än ett litet inhopp i tvärsågade sci-fi-filmen "The Darkest Hour", men huvudrollen som "RoboCop" lär å andra sidan inte passera obemärkt. Dessutom spelar han nästa år mot Liam Neeson i thrillern "Run All Night".

Matias Varela

"Snabba Cash"-filmernas Jorge har redan hunnit gästspela på tv i "Covert Affairs" och "The Borgias". Närmaste filmrollen är svensk, men om "Vi"-regissören Mani Maserrats kommande film "Killchild" blir den stora internationella thriller vi hoppas på, lär den ge en stor skjuts åt rätt håll. Det är bara en tidsfråga innan vi ser Varela i en stor amerikansk film.

Dragomir Mrsic

Han har spelat gangster i flera nordiska filmer innan rollen som torpeden Mrado gjorde Dragomir Mrsic känd. Han tittar just nu på flera internationella projekt, men har redan hunnit spela in actionfilmen "Edge of Tomorrow", där Tom Cruise har huvudrollen.

Fares Fares

Fares Fares följde med Espinosa till Sydafrika när det var dags att spela in "Safe House". Därefter fick han en större roll i Kathryn Bigelows "Zero Dark Thirty", och är tillsammans med Kinnaman en del av stjärncasten i kommande thrillern "Child 44".

Daniel Espinosa

Som regissör till den första "Snabba Cash" håller Espinosa sina skådespelare varmt om hjärtat. Både Kinnaman och Fares fick roller i Hollywood-debuten "Safe House", och de är också med i "Child 44", i sällskap med bland andra Noomi Rapace, Gary Oldman och Tom Hardy. Hans andra amerikanska film utspelar sig egentligen i Ryssland på 60-talet och är ett mordmysterium baserad på en bok av Tom Rob Smith.

Babak Najafi

Efter bara två långfilmer på meritlistan, Guldbaggevinnaren "Sebbe" och förra årets bästa svenska film "Snabba Cash II", är det nu också dags för Najafi att pröva lyckan "over there". Filmen går i samma spår - det är en actionthriller om en undercover-agent som ska infiltrera en kriminell masterminds närmaste gäng..

Nu väntar vi på att se vad för spännande jobb som erbjuds Lisa Henni (JW:s flickvän Sophie), Madeleine Martin (Nadja) och Jens Jonsson, som regisserat "Snabba Cash - Livet deluxe". Trilogins sista film får sin biopremiär på fredag.

| 27 augusti 2013 19:01 |