Film

Skribent

Gäst

15 maj 2017 | 15:30

Smålänningar sökes till nya ”Utvandrarna”

Utvandrare sökes! SF Studios är igång med uttagningarna till storfilmen. Det finns bara ett stort krav: Du måste kunna tala ren småländska.
Det var under Cannes-festivalen i maj 2015 som filmaren Daniel Espinosa ("Snabba Cash", "Child 44", "Life") gick ut med att han skulle filma en nyversion av ”Utvandrarna”. Sedan dess har teamet gjort research till projektet och Petter Skavlan ("Kon-Tiki") har satts till att skriva filmens manus.
 
I torsdags gick SF Studios ut på sociala medier med att de nu söker skådespelare till filmen. Inlägget har redan hunnit delas ca 1000 gånger. Man söker allt från amatörer till proffs, i alla åldrar, av alla kön. Det enda stora kravet är att du ska kunna tala en naturlig småländsk dialekt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Senaste gången Vilhelm Mobergs epos filmatiserades ("Utvandrarna" 1971)ville författaren från början att filmen skulle vara på rikssvenska. Regissören Jan Troell valde dock att istället låta samtliga skådespelare som inte ursprungligen var skåningar (till exempel Max von Sydow) prata sina vanliga dialekter, fast med tungrot. Nu verkar det som att Espinosa kan ta steget ännu längre, särskilt med tanke på att han vanligtvis är så autentisk med miljöerna i sina filmer.

Filmen väntas ha premiär redan nästa år och Espinosa har gått ut med att detta inte på något sätt är en remake av Troells film. Producenten Fredrik Wikström Nicastro ("Snabba Cash"-filmerna, "En man som heter Ove") tror att publiken kommer att tycka att den här filmen blir något helt nytt mot de gamla filmerna. Den stora preliminära skillnaden är att man enbart kommer att filma den första halvan av Utvandrar-romanerna.
 
Viktor Tunevi
| 15 maj 2017 15:30 |