Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2015 | 14:33

Daniél Espinosa filmar ny "Utvandrarna"

Vilhelm Mobergs roman "Utvandrarna" från 1949 ska filmatiseras igen.
För regin svarar Daniél Espinosa som tidigare gjort filmer som nu aktuella "Child 44" (2015) och "Snabba Cash" (2010). Han hälsar att det inte rör sig om en remake, utan snarare en nyinspelning av boken som är mer aktuell än någonsin.

- Att få lov att få gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften. Jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850 talet, säger Espinosa.

- Då som nu så tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv. Någon tar ett beslut att inte acceptera den lott man ha dragit. Någon accepterar inte hungersnöden, den religiösa fundamentalismen och den auktoritära regim som omger dom och samlar sina nära och kära för en resa som kan kosta dom allt. Kristina i "Utvandrarna" lyser med en alldeles egen styrka. En kvinna och mor som för att rädda sina barn, riskerar allt.

Vilhelm Moberg skrev Utvandrarna i den pittoreska stillahavsstaden Carmel i Kalifornien efter en längre researchresa i USA. Försäljningsframgångarna för romanen lät inte vänta på sig och han skrev ytterligare tre delar i det som kom att kallas Utvandrarserien, bestående av Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959). 

Tidigare har Jan Troell filmatiserat Vilhelm Mobergs utvandrarserie i sina flerfaldigt prisbelönade "Utvandrarna" (1971) och "Nybyggarna" (1972). 

För manus svarar Petter Skavlan som även stod bakom Oscar-nominerade "Kon-Tiki". Inspelningsstart är planerad till 2017 i Västra Götalandsregionen. Planerad svensk premiär 2018.
| 16 maj 2015 14:33 |