KRÖNIKA

Skribent

Jonna Vanhatalo

29 februari 2016 | 19:00

Släpa inte med telefonen in i biosalongen!

Jonna Vanhatalo kräver att biografen ska fortsätta vara en smartphone- och googlebefriad frizon.
Pär Ullrich har skrivit en idiotosande krönika om att det nu är dags att tillåta mobiler och googling på biograferna medan filmen visas.

Jag är inte dummare än att jag förstår att Expressen är ute efter klick och att provocera med korkade ickeåsikter som dessa, samtidigt tydligen inte smartare heller än att jag låter dem lyckas med sin bedrift. Men krönikan berör faktiskt en problematik som jag anser är eskalerande i vårat på gränsen till fördummade samhälle, varför jag inte kan låta bli att reagera och hoppas därmed också kunna ingjuta lite folkvett i er arma googleberoende individer. 

Det är alltså dags enligt Pär att tillåta mobiler på bion eftersom det är nyttigt med harmlös information och att i alla lägen lära sig något nytt. Detta till och med på bekostnad av andra. Men är det verkligen dags för det? Är det dags för dig att få förstöra inte bara din egen upplevelse (vilket såklart är din rätt), men också andras? Är det dags att nonchalera faktum att folk betalat uppemot flera hundra kronor för en biobiljett och sedan störa deras upplevelse för att du inte kan vänta med att leta reda på harmlös information såsom hur lång Tom Cruise är i ett par timmar? 

Nä, vet du vad? Det är inte dags. Nu eller någonsin. Ge fan i det! Du kan kolla upp hans längd senare. Spelar ingen roll att du vet hur man drar ner ljuset på displayen. Det handlar inte om ljuset enbart. Det är störande nog att någon på raden framför frenetiskt pillar på något i handen, är ofokuserad på det som sker på duken och nickar nöjt efter att ha fått veta att Cruise fortfarande är kort. 
 
Men visst, där finns en liten oroväckande poäng mitt i allt. Många känner säkert igen sig. Vi har alldeles för många googlemissbrukare idag. 

De finns överallt och det syns inte alltid på dem. Istället för att tänka, googlar man och man kallar det slentrianmässigt för kunskapstörst, att lära sig något, men det är bara insamling av flyktig information som glöms bort tills nästa gång man googlar igen.

Det mår vara så att folk känner igen sig och jag kan inte göra mycket åt det. Men har man det problemet ska man stanna hemma från bion! För ingen saknar dig och din telefon i biomörkret! Sitt i soffan och googla sönder hur mycket film du orkar. Googla Tom Cruises längd, vad han åt till frukost och annan smaskig ”kunskap”. Jag skiter i det. Men dra inte med dig telefonen till bion och förstör för oss andra. Tack.

I grund och botten handlar det om respekt för sina medmänniskor, för filmskaparen som lagt ner sin själ i sitt verk, för rörliga bilder som konstform överlag.

Vi som älskar film och betalar mycket för att få den verkligt förhöjda upplevelsen som stor duk i en mörk, googlebefriad miljö erbjuder, vill inte har den fördärvad av någons absurda behov av ständig uppkoppling.

För kom igen. Det handlar om runt två timmar. Vad är det för tvångstanke eller bokstavskombination som härjar i kroppen om man under en fantastisk bra, spännande och intensiv film som till exempel nämnda ”Spotlight” känner behov av att pilla på telefonen 100 gånger? Vad är det? Jag vet inte. Men jag vet vad det inte är - sunt. Det är inte sunt. För man kan googla efteråt!

Jag är lite trött idag, men jag vill hjälpa dig, du som absolut inte tror att det går att sitta på bion eller annanstans och inte ha din telefon i handen. Jag tror du behöver:

1. En varm kram och med den en gnutta empati. Tänk på att i en miljö där du inte är ensam, bör även andra tas hänsyn till. Så är det bara. 

2. Tid borta från din älskade telefon. Faktiskt. Börja korta stunder och förläng successivt och vips ska du se att paniken inte kommer krypande nästa gång du under två timmar låter telefonen ligga i jackfickan.

3. Se film eller serier, som inte triggar din törst efter att just där och då behöva få veta mer. Se något väldigt simpelt. Korta och smått intetsägande snuttar av ”Glamour” till exempel. Man vill inte veta mer. Man vill egentligen inte veta något alls. Och det är superbra.

Snart kan du, sedan efter att du tagit dig genom både punkt 1. och 2. börja se bra, intressant och lite längre film. Till sist även på bio. Och du kommer märka hur fantastiskt det är att verkligen se en bra film utan avbrott, utan google. Det är en underbar upplevelse kan jag lova. En upplevelse jag helhjärtat unnar dig och jag hoppas lika innerligt att ingen kommer störa genom att ta fram sin telefon för att googla fram onödigt skit. 

Lycka till.
| 29 februari 2016 19:00 |