EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

8 maj 2017 | 12:00

"Skam"-Sana och Yousef är vårens kärlekspar i tv

Snart har vi kommit halvvägs igenom den sista "Skam"-säsongen. Med ämnen som religion, vänskap utforskat får vi här ett avsnitt som går i kärlekens spår från start till slut, och våren bär med sig fnitter och fågelkvitter. Åh, ”Skam”, varför gör du så här mot oss? Den stora frågan just nu är, kommer Sana och Yousef bli nästa it-couple?
Medan Vilde och Magnus är inne i en nyförälskelse-storm, finner vi Noora och Sana ignorera situationen, vilken får mig att vilja söka skydd bakom skämskudden men jag tycker mig ändå finns en liten bit avundsjuka mellan blickarna. För trots allt är det så, ens ensamhet aldrig lika påtaglig som man har tvåsamheten i sin närhet. Medan Noora (äntligen!) berättar vad som hände mellan henne och William, märker vi också hur Sana inte riktigt vet vad hon vill.

Medan hon hjälper Noora att komma över William, så märker man också hennes vilja att komma över känslorna hon har för Yousef. För visst känns det som att hennes intention inte är helt fokuserad på att hjälpa Noora gå vidare, medan vi ser hur hon tar bort honom som vän på Facebook och googlar hur man kommer över en kille.
 
 
Men att radera någon från sin internet-krets, raderar dem inte ur ens liv. Speciellt när det kommer till Yousef och faktumet att han och hennes bror är bästa vänner. Hur mycket hon än försöker att glömma honom, kommer han alltid att finnas där, alldeles i närheten och påminna henne om hennes känslor. Hur mycket hon än försöker fokusera på att hjälpa Noora, göra läxor och fixa med russebussen, är jag övertygad att känslorna som uppstått blir svåra för Sana att ignorera.

Vi vet ju, sedan förra avsnittet, att Sana inte dömer någon (förutom kanske Nooras val av lösenord), men att hon ser på Yousef med andra ögon, sedan han berättade att han inte är muslim, är inte svårt att lägga märke till. Men är det verkligen en dealbreaker?
 
 
Det är just den sidan hos henne som gör att jag tror att hon har samma syn på hans tro. ”Muslimske guttar” kanske hade varit mer accepterade av hennes föräldrar, men när hon funnit det hon vill ha hos Yousef, så tror jag att även hennes familj varit med på banan. Speciellt efter samtalet på långpromenaden, där de flörtade retsamt och snackade om allt, inget och just religion och tro. En scen som inte bara lyckades flika in svaret på Even-gåtan utan också gav en förklaring till varför just han tagit avstånd från sin tro. Och man ser ju, att hon förstår logiken och någonstans där, medan solen går ner, blir deras band starkare än innan.

Yousef menar att han vill plocka ut russinen ur religions-kakan och argumenterar för sin sak på ett logiskt och väldigt fint sätt, vilket Sana inte kan säga emot. Hon berättar hennes synvinkel, om hur tron är till för att alltid fokusera på det viktigaste i livet, att vara en god människa. Vilket Yousef inte kan säga emot. De når ett tyst samförstånd, som i detta läge kan gå åt båda hållen, en fortsatt vänskap eller en relation. Men där i sista scenen, ser jag det första som en möjlighet och den andra som en säkerhet. Känsloflimmer och tonårsfnitter lyser kring de båda, deras blickar innan hon går igenom porten gör inget annat än skriker ut deras känslor.
 
 
”Skam” har ju redan gett oss Eva + Jonas, Noora + William och Even + Isak, är det alldeles självklart att vi får Sana + Yousef denna säsong? Själv håller jag tummarna att deras förhållande utvecklas, men vad tror ni?
| 8 maj 2017 12:00 |