Skam 2015-2017

Drama
Norge
Norska
Skam poster

Synopsis

Norsk serie om ett gäng ungdomar på en gymnasieskola i Oslo. En ungdomsserie om vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest.
Ditt betyg
4.3 av 495 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
You Look Like a Slut
2015-09-25
02
Jonas, This Is Completely Stupid
2015-10-02
03
We Are the Biggest Losers at School
2015-10-09
04
Go For It You Little Slut
2015-10-16
05
What Is it That Makes You Horny?
2015-10-23
06
You Know When Guys Are Lying
2015-10-30
07
I Always Think It's Me That's Something Wrong With
2016-12-07
08
The Whole School Hates Me
2016-12-08
09
It Is What You Do
2016-12-09
10
I Think You've Been Completely Psycho
2016-12-10
11
A Damn Stupid Choice
2016-12-11

Recensent

Jenny Ahonen

13 december 2016 | 14:00

Träffsäkert om tonårens vänskaper och förälskelser

En varning till dig som har tänkt att se "Skam": den norska ungdomsserien är skikkeligt beroendeframkallande. Med örat mot ungdomens plingande mobiltelefoner berättar NRK:s succé träffsäkert om tonårens triumferande ögonblick och skamfyllda snedsteg.
Bakom "Skam" ligger stora mängder research. Skaparen Julie Andem har använt sig av den så kallade NABC-metoden (som står för needs/approach/benefit/competition) - en metod som har utvecklats vid Stanford-universitetet i USA och egentligen är avsedd för produktutveckling. Hon har ägnat ett oändligt antal timmar åt prata med norska gymnasieungdomar om deras liv, och vad de vill se på tv. Resultatet är en serie som träffar helt rätt. Inte bara hos den tänkta målgruppen, utan hos alla som uppskattar kvalitativt drama.

"Skam" kretsar kring fem tonårstjejer på en gymnasieskola i Oslo. På sätt och vis känner vi igen berättelsen från filmer och serier som "Mean Girls", "Cirkeln" och "Skins". Vissa av karaktärerna är vi sedan tidigare bekanta med, men de tillåts aldrig att bli klichéer. Serien undviker att dela upp rollerna i onda och goda. Beter sig någon som en "bitch" eller en "drittsekk" får tittarna oftast en förklaring till varför. Det märks att "Skam" har hämtat inspiration från citatet som hänger utklippt på karaktären Nooras rum: "Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always."

Systerskapet mellan de fem tjejerna är rörande. Trots sina - vid en första anblick närmast karikatyristiska - olikheter kommer de varandra nära och finns alltid där för varandra. Stundtals är serien väl lättsam och romantiserande, med förenklade problembilder och lösningar, men likväl innehåller den ett mått av autencitet som gör att den kan liknas vid mästerliga "This Is England" (2006) och dess efterföljande serier. 

Det unika med "Skam" är hur väl den sätter fingret på sin unga samtid. Vokabulären, kläderna, sättet att använda sociala medier... Detaljerna sitter där de ska. Vilket tyvärr inte riktigt har varit fallet i SVT:s ungdomsserier.

Serien utspelar sig helt och hållet i ungdomarnas värld. De vuxna medverkar endast i periferin. Det är tonårens förälskelser, osäkerhet, förhoppningar och brustna hjärtan som står i centrum. De tas på allvar, vilket får dem att kännas i hjärtat även hos oss som för länge sedan tagit studenten. Därför är det inte konstigt att "Skam" har tagit den norska publiken med storm.  

Precis som internet spelar en viktig roll i seriens handling - i "Skam" sker lika många avgörande händelser via facebook, instagram och snapchat som i den fysiska verkligheten - har nätet spelat en viktig roll vad gäller seriens marknadsföring. Korta, dagliga klipp har växt samman till de slutliga avsnitten. Online har karaktärerna levt ett eget liv. Likt hur sms och meddelanden poppar upp i serien för tittarna att läsa, har fansen kunnat ta del av deras konversationer också på nätet. Vilket har fått dem att bara vilja ha mer och mer. 

"Skam" är beroendeframkallande. När serien nu tillslut kom till Sverige slukade den svenska publiken de korta playavsnitten som en påse lösgodis. På grund av hög efterfrågan får den andra säsongen, med matigare avsnitt, svensk premiär tidigare än planerat. I Norge har den tredje säsongen sänts under hösten. Avsnitten finns att streama på NRK:s playsida. En fjärde säsong av Nordens bästa ungdomsserie - någonsin - är beställd.
| 13 december 2016 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
En favvo serie
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu