Serie

Skribent

Jonna Vanhatalo

27 december 2023 | 17:00

7 suveräna svenska tv-serier som släpptes under 2023 - har du missat någon?

Det senaste tv-året har, liksom åren innan, levererat både kanontitlar och skräp. Här har vi samlat de 7 svenska tv-serierna du inte får ha missat!
2023 är ett år som bjudit på mord och mysterier, kallblodig kriminalitet, familjer i fara, drogrusig självhjälp, många tacklingar i sargen, samt sjunkande skepp och ren och skär illvilja. Ur den hyfsat rigorösa mängden kvalitet som ändå pumpats ut, hittar vi flera väldigt bra och sevärda svenska serier:
 

"Tore" (Netflix)

 
 
Det här är både en känslosam och visuellt engagerande upplevelse, som utan tvekan är en av de mest minnesvärda från det gångna året. ”Tore” är skriven av William Spetz som dessutom spelar huvudrollen. Serien tar avstamp i ett dödsfall och fortsätter därefter skena.
 
För när den viktigaste personen i Tores liv dör, spårar han fullständigt ut och ger sig i kast med att genom en orgie av alkohol, sex och droger försöka döva smärtan. Vi får följa med i de ofta gripande turerna, som ömsom skakar om och andra gånger värmer likt en sol i juli. ”Tore” är med sin strålande visuella fyndighet och härliga toner, en sann fröjd för både trötta ögon och en sargad själ. 
 

"Händelser vid vatten" (SVT)

 
 
Även detta är en av de mesta och bästa som tv har erbjudit under året. ”Händelser vid vatten” är en sanslöst spännande krimserie som är baserad på Kerstin Ekmans prisbelönta roman med samma namn. Det är en väldigt imponerande ensemble med bland andra Rolf Lassgård och Pernilla August med döttrar i täten.
 
Historien kretsar kring ett dubbelmord 1973 som fortfarande två decennier senare är olöst. Det kollektiva traumat har genom åren kommit att sammanfläta men också drabba flera människors liv. ”Händelser vid vatten” är en snygg och ypperligt välblandad kompott bestående av nervkittlande nordisk noir, sektdramatik och vackra inslag av slående naturromantik. 
 

"Taelgia" (SVT)

 
 
Kriminaldramat ”Taelgias” tematik är lika högaktuell som den är deprimerande. I centrum har vi unge Gabriel vars familj tvingas flytta till Södertäljestadsdelen Ronna efter att pappan har spelat bort deras lägenhet. Gabriel dras snabbt in i våldet och gängproblematiken som frodas i utanförskapet.
 
Det här är en plågsamt uppriktig och oändligt stark serie om det som för ofta möter oss i nyheterna. Här får vi se människorna bakom rubrikerna. Alla de som kämpar med vardagen i en tillvaro som ständigt hotas både inifrån och utifrån. 
 

"Ondskan" (TV4)

 
 
Serien är baserad på den ökända boken av Jan Guillou som 2003 blev till en rosad och uppskattad film. I den, liksom i denna får vi följa 16-årige Erik, som växer upp i ett hem med en våldsam styvfar. Efter att ha blivit relegerad från sin skola, förflyttas han till internatskolan Stjernsberg.
 
På skolan är ondskan satt i system genom ”kamratuppfostran”,  ett förtryck sanktionerat av skolan. Serien ger oss en djupare inblick i våldets mekanismer, och därigenom även en förståelse för vad som driver dessa. ”Ondskan” är ett vackert och perfekt återskapat kostymdrama, som berör starkt under den väldigt tjusiga och tidsenligt trovärdiga ytan. 
 

"Börje - The Journey of a Legend" (Viaplay)

 
 
Denna engagerande serie följer hockeylegenden Börje Salming från när han  var en liten utstött pojke i Kiruna, via genombrottet i Brynäs, till hans framgångsrika proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Valter Skarsgård övertygar starkt i titelrollen och även andra talanger som Hedda Stjernstedt lyser i biroller och lyfter serien ytterligare. ”Börje - the Journey of a Legend” handlar om att inte ge upp, och om drömmar, men också om att ödmjukt och med tacksamhet se till att de infrias. 
 

"Estonia" (TV4)

 
 
”Estonia” är ett gripande och väldigt otäckt drama om MS Estonias förlisning den där mörka septembernatten 1994. Serien handlar dock mer om haveriet under utredningen som följde, och om de många offren och deras anhöriga som då och länge efteråt lämnades utan varken svar eller vidare förklaringar till tragedin.
 
Detta är historia som stundvis är byråkratiskt intrikat, men som ändå hela vägen är otroligt intressant. Dem har dessutom ett pulserande hjärta i sin ambition att ge röst åt dem som stals på dessa när det begav sig. Några riktigt starka och obehagliga scener från när den dödliga katastrofen i ett nafs var ett faktum, ruskar obönhörligt om. Såpass att en Tallinkryssning plötsligt känns som en väldigt avlägsen plan. 
 

"En helt vanlig familj" (Netflix)

 
 
”En helt vanlig familj” baseras på Mattias Edvardssons roman, och är en stark och fängslande serie om en flickas trauma som blir till en galopperande familjetragedi utan bromsar. Vi får följa en helt vanlig familj, vars yta rasar när den 19 åriga dottern blir anklagad för ett mord.
 
Sanningen är dock att ytan rasat ett bra tag. Serien är välskriven och har ett psykologiskt djup som berör bortom spänningen. Historien handlar om engagerande, men också viktiga ämnen som sexuella övergrepp och dåliga samveten. 
 

Läs också: Här är de 15 bästa tv-serierna från 2023

 
Vilka är dina svenska favoritserier från 2023? Kommentera gärna nedan!
| 27 december 2023 17:00 |