Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 december 2023 | 09:00

Sista chansen: Brutal, blodig och realistisk krigsfilm lämnar Netflix

Den har beskrivits som en av tidernas bästa krigsfilmer. Stora ord, men de är inte utan tyngd.
Steven Spielbergs hyllade "Rädda menige Ryan" kom 1998, och blev en av det årets mest framgångsrika filmer. Den tog dessutom hem Oscars för bland annat bästa regi och bästa foto.
 
Fast det bästa och starkaste mottagandet var kanske det som kom från soldater som varit med under andra världskriget, och beskrev stridscenerna som den mest realistika skildringen de sett av sina egna upplevelser.
 
Historien tar sin början dagen D, den 6 juni 1944. Det är andra världskriget och de allierade sätter in den största invasionen i den militära historien. Det leder i sin tur till att en liten grupp soldater får ett uppdrag: Hämta hem menige James Ryan (Matt Damon). Kapten John Miller (Tom Hanks) och hans manskap riskerar livet för att rädda en enskild person, och allt efter som uppdraget blir mer och mer riskfyllt, börjar de ifrågasätta motiven.
 
I sin tre-stjärniga recension av "Rädda Menige Ryan" skrev MovieZines Daniel Kamangar att han inte berördes lika mycket som många andra av filmen, men att "soldaternas sorgliga öden väcker empati. Efter att jag sett ”Rädda menige Ryan” har jag en bättre uppfattning om hur det är att vara i krig. Det är brutalt, blodigt och fullkomligt meningslöst."
 
Att det känns så verkligt menar Daniel är dess starka sida här:
 
"Det bästa med ”Rädda menige Ryan” är att den skildrar krigets fasor mycket realistiskt. Filmen gör att man känner sig äcklad, uppskärrad, och till och med ledsen. Det är inte en actionfilm som lämpar sig till fredagsmyset. Krigsscenerna är väldigt obehagliga och allt annat än mysiga."
 
Sista chansen att se "Rädda Menige Ryan" på Netflix är den 31 december.
 
 
| 25 december 2023 09:00 |