Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 februari 2015 | 13:30

Simultanpremiärer är här för att stanna

2015 är året då allt fler smalare filmer hittar en väg runt biograffönstret.
I USA är det sedan länge vanligt att mindre filmer släpps på bio och video-on-demand (VOD) samma dag. 

Det kallas simultanpremiär, och syftet är att alla ska få samma chans att se en film, som i vanliga fall hade hamnat på några få biografer i storstäderna. Nu har trenden nått Sverige. 2015 blir året då rekordmånga filmer får premiär samtidigt på bioduk och på nätet: "Dear White People" och "Dyke Hard" är två av dem.

Redan på fredag kan Lina Mannheimers dokumentär "Ceremonin" ses på bio eller hyras online. Filmens producent Mathilde Dedye förklarar:

– Vi måste ge publiken möjligheter att se filmen när den har tid och lust. Vårt mål är att den enklaste vägen att se film också ska bli laglig.

Enligt en undersökning från Svenska Filminstitutet ser genomsnittssvensken 90 filmer om året. Bara två av dessa ses på bio, resten hemma i soffan (och upp till femton filmer laddas ner på illegal väg). Det är alltså inget fel på filmintresset hos gemene man. 

– Jag är ju filmintresserad och jobbar med film, men har ändå inte tid att gå på bio för att se de filmer jag är nyfiken på. Och om inte jag går på bio, hur stor del av vår potentiella publik gör det då? säger Mathilde Dedye.

Hur framtiden för filmtittande och -distribution ser ut, det kan man bara sia om i nuläget. Men, det kommer att dröja innan de riktigt stora filmerna får simultanpremiär på samma vis. SF Bio kräver en exklusivitet på fyra månader, och först efter det så kallade "biofönstret" kan filmer släppas på VOD, Blu-ray och DVD. 

Simultanpremiär är än så länge förunnat smalare filmdistributörer som visar sina filmer hos fristående biografägare. 

– Jobbar man med filmer som görs med begränsade resurser får man vara beredd att jobba gerillastyle, säger Mathilde Dedye.

Simultanpremiär - här för att stanna:


Hassel - Privatspanarna - Troligen den allra första svenska filmen att släppas på bio, DVD och VOD samma dag. Det historiska datumet var 23 november 2013.

Remake - Andreas Öhman och Per Gavatins New York-baserade kärlekshistoria visades på Bio Rio i Stockholm i höstas, samma dag som den hade SVT-premiär.

Black Coal, Thin Ice - Distributören NonStop Entertainment valde att släppa Guldbjörnsvinnaren på nätet och bio samma dag, 30 januari. Den kvällen visades filmen också i SVT2.

Storm över Anderna - Mikael Wiströms dokumentär släpptes på bio och i TriArts och Telias VOD-kanaler den 6 februari.

Dear White People - Sundance-snackisen från förra året får premiär 27 februari, och även denna kan du se på bio (i totalt 8 städer) eller video-on-demand.

Dyke Hard - Den vilda svenska actionmusikalen kan ses både på bio och nätet från 6 mars.

Hur föredrar ni att se på film: hemma eller på bio?
| 10 februari 2015 13:30 |