Serie

Skribent

Anders Eklöf

4 oktober 2021 | 15:58

"Seinfeld"-fansen upprörda över Netflix snedsteg

Versionen av "Seinfeld" som finns på Netflix ser kanske bättre ut rent kvalitetsmässigt, men många fans har märkt att något bokstavligt talat saknas.
Den 1 oktober dök alla säsonger av den populära komediserien "Seinfeld" (1989-1998) upp exklusivt på Netflix, vilket kostade streamingtjänsten nästan fem miljarder kronor. 
 
Det är nog många fans eller nykomligar som tagit tillfället i akt för en ny chans att titta på serien "om ingenting",  där vi får följa de fyra vännerna Jerry, Elaine, George och Kramer. 
 
Vissa fans har dock märkt att det är någonting som saknas i de totalt 180 avsnitten. Det är nämligen så att den versionen av serien vi kan se på Netflix är den remastrade med det breda bildformatet 16:9 istället för originalets 4:3, vilket gör att saker och ting saknas i bild. 
 
I många fall är det här inget som förstör upplevelsen, men som i avsnitt med visuella skämt som "The Pothole" från säsong 8, försvinner bokstavligt talat skämtet utanför skärmen. 
 
 
Det är visserligen mer som syns på sidorna med snyggare bildkvalité, men som i det här fallet försvinner annan viktig information som du numera endast kan få ta del av om du ser serien på dvd. När serien fanns tillgänglig på Viaplay, C More och Prime Video gick den att se i 4:3-format, men Netflix äger numera rättigheterna till att streama "Seinfeld". 
 
Det här är inte första gången något liknande händer på en streamingtjänst, då mer eller mindre exakt samma sak hände när alla säsonger av "The Simpsons" dök upp på Disney+.
 
 
Precis som "Seinfeld" är de tidigare säsongerna i 4:3-format, vilket i en så visuell serie som "The Simpsons" blev ett märkbart problem. Disney+ tog dock del av fansens ilska och erbjöd möjligheten att se serien i det ursprungliga formatet. 
 
Om Netflix kommer göra samma sak med "Seinfeld" återstår att se. Dock kräver det att serien restaureras på nytt i det ursprungliga 4:3-formatet...
 
Är det här något du har lagt märke till och i så fall stört dig på? 
 
| 4 oktober 2021 15:58 |