DUELLEN

Skribent

Anders Nilsson

29 augusti 2021 | 15:00

Duellen: "Seinfeld" vs "Vänner" - vilken serie håller bäst idag?

Fansen har kivats om det i över två decennier, en fejd vi gärna underblåser: vilken 90-talssitcom förtjänar tronen?
Jerry, George, Elaine och Kramer – kvartetten som är neurotiska ihop, med bas i Jerrys ungkarlslya. En sitcom om allt och ingenting. Sedan har vi Rachel, Chandler, Monica, Ross, Phoebe och Joey – kompisgänget som är just ett skönt gäng, som tjötar om relationer och allt annat komplicerat som hör vuxenvärlden till. “Seinfeld” och “Vänner” spelades in i Los Angeles men som synes i exteriörerna, är handlingen i båda förlagd till Manhattan, New York.
 
Efter den hajpade Vänner-specialen som kom nyligen, är tvisten åter aktuell: vilken av dessa enormt framgångsrika komediserier håller allra bäst?
 
 

Utmanare 1: “Seinfeld”

 
Spelades in: 1989-1998
 
Antal säsonger: 9
 
Antal avsnitt: 180
 
Omtalade avsnitt: “The Contest”, “The Opposite”, “The Soup Nazi”.
 
Fik vi minns: Monk’s Café
På Monk’s är det inte nödvändigtvis de stora, existentiella frågorna som avhandlas. Snarare är det vardagens irritationsmoment som bäst vädras över kaffe och en bit mat. Den ikoniska neonskylten i gathörnet syns än idag utanför verklighetens Tom’s Restaurant.

Relaterad serie: “Curb Your Enthusiasm” (2000-)
Metanivån höjdes när Seinfelds medskapare Larry David (och George Costanzas förlaga) fixade en egen, mer grovhuggen serie, som nu är uppe i 10 säsonger.
 
 

Utmanare 2: “Vänner”

 
Spelades in: 1994-2004
 
Antal säsonger: 10
 
Antal avsnitt: 236
 
Omtalade avsnitt: “The One With The Blackout”, “The One in Vegas”, “The One Where They’re Up All Night”.
 
Fik vi minns: Central Perk
I Monicas lägenhetsbyggnad i West Village ligger mysiga Central Perk, där Rachel jobbar i några säsonger. Även Joey gör en jobbvända där och Phoebe är återkommande musikgäst. Inte minst är kaféet en central plats för vännerna, för att snacka skit och ha det allmänt trevligt.

Spin-off: “Joey” (2004-2006)
De som inte kunde få nog av karaktären Joey Tribbiani, kunde ta del av kortlivade “Joey”, där huvudpersonen prövar lyckan i Hollywood.

Rösta på din favorit nedan och motivera gärna i kommentarerna.
 
Loading...
| 29 augusti 2021 15:00 |