Klipp

Skribent

Viktor Jerner

17 januari 2016 | 15:00

Se Quentin Tarantinos bortglömda allra första film

Nej, "Reservoir Dogs" är faktiskt inte den första filmen han gjorde.
Den här veckan har vi Tarantino-tema på MovieZine, där flera skribenter ger sin syn på regissören och hans filmer.

Det kan inte bara vara jag som alltid har levt i tron om att "Reservoir Dogs" var Quentin Tarantinos allra första film. Hur som helst; det var det inte. Redan fem år innan den landade på biograferna snickrade han nämligen ihop en 70 minuter lång film vid "My Best Friend's Birthday" med ett gäng vänner och kollegor. Den har aldrig fått en officiell release, men visades på diverse filmfestivaler och liknande. Berättelsen kretsar kring Mickey (Craig Hamann, skrev också manus tillsammans med Quentin), vars kommande födelsedag inte ser så ljus ut när han blir oväntat dumpad av sin flickvän. Då rycker vännen Clarence (Quentin Tarantino) in och bestämmer sig för att ge Mickey en födelsedag som han sent ska glömma. Detta är en Quentin Tarantino-film dock, så saker och ting går inte riktigt som karaktärerna har tänkt sig. 

Den här debuten håller självfallet inte lika hög kvalitet som exempelvis "Pulp Fiction", men det är underbart att se hur Quentin tar sina första steg som filmskapare och försöker hitta till den stil som vi alla känner till och älskar (eller hatar). Det som saknas är det grafiska våldet, men den sköna användningen av musik och den flippade, bitiga dialogen finns med. Vissa repliker har till och med letat sig in i senare Tarantino-projekt, jämför exempelvis scenen som kommer 20 minuter in i filmen med det här klippet från "True Romance", det är exakt samma ord. Värt att notera är också att Christian Slaters ikoniska karaktär i den filmen heter Clarence i förnamn, precis som Tarantinos karaktär i "My Best Friend's Birthday". 

Ytterligare kopplingar är exempelvis producenten och manusförfattaren Roger Avary som Quentin lärde känna redan under den här produktionen. Tillsammans arbetade de sedan på manusen till "Reservoir Dogs", "True Romance" och "Pulp Fiction". Sen får vi också höra talas om den fiktiva radiostationen "K Billy" - som sedan dyker upp med sin "Super Sounds of the 70:s"-special i "Reservoir Dogs" - för första gången. Allra trevligast är dock tveklöst att få höra hintar till Tarantinos passionerade fotfetish redan här, långt innan han ens var i närheten av den karriär han har idag.

Dessvärre förstördes drygt 30 minuter av filmen i en eldsvåda, men det material som överlevde finns att se i all sin 80-talsglans nedan, om än i något risig upplösning och kvalitet.

+0

Vad säger ni; hade Quentin Tarantino tydlig talang redan här eller känns det som att han utvecklades rejält innan "Reservoir Dogs", "True Romance" och "Pulp Fiction" kom ut? 
| 17 januari 2016 15:00 |