Klipp

Skribent

Viktor Jerner

18 april 2016 | 17:00

Se Patrick Stewart som ni aldrig har sett honom förut i "Green Room"

Från kapten Picard och professor X till.... nazistledare?
Få relativt "nykläckta" regissörer är så pass skickliga och spännande att följa som Jeremy Saulnier. Hans debutfilm "Murder Party" kom visserligen redan 2007, men det var först med 2013 års fantastiska "Blue Ruin" som han verkligen nådde den internationella radarn. I år fortsätter han leverera (både som regissör och manusförfattare) med sin råa, avskalade och effektiva berättarstil i "Green Room", en belägringsfilm som för tankarna till exempelvis John Carpenters klassiker "Assault on Precinct 13"

Premissen är enkel; medlemmarna (Anton Yelchin, Alia Shawkat m.fl.) i ett punkband blir under en spelning vittnen till ett mord, och när gärningsmannen visar sig vara en del av en våldsam nynazistisk organisation blir saker och ting snabbt livsfarliga. Men bandet befinner sig i ett så kallat "green room", vilket kanske är det enda övertaget de har mot armén som väntar utanför dörren. Kolla in den senaste trailern nedan:


Jag såg filmen på Stockholms filmfestival förra året och hyllade den i min recension. Den här typen av hårda, intensiva och skitiga genrefilmer som klockar in runt 90 minuter ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Dessutom är det trevligt att se Patrick Stewart gå långt bortom sin vanliga arena när han axlar rollen som nynazisternas iskalla ledare. Ett otippat men grymt lyckat casting-val.

Filmens amerikanska distributör A24 släppte nyligen en kort featurette där Stewart berättar lite om hur spännande det var att beträda den mörka sidan, om än för en kort stund. De allra flesta förknippar ju honom mest med genomgoda, nästan gudalika karaktärer som kapten Picard i "Star Trek: The Next Generation" eller professor X i "X-Men". Darcy i "Green Room" kunde inte vara mer olik dem och Stewart verkar ha haft riktigt roligt i rollen: 


Som det ser ut nu har "Green Room" tråkigt nog ingen svensk release planerad, men det är inte helt omöjligt att en sådan dyker upp framöver. Oavsett hur det blir så lär vi få se den på bluray någon gång under året.

Ser ni fram emot att få se Patrick Stewarts nattsvarta sida? 
| 18 april 2016 17:00 |