Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 december 2023 | 06:00

Se den bisarra men sanna polishistorien om Ku Klux Klan på TV i natt

Att en afroamerikansk polis skulle infiltrera Ku Klux Klan låter för bra för att vara sant. Men ”BlacKkKlansman” är baserad på en sann historia! Se den på TV i natt.
Den samhällskritiske, modiga filmskaparen Spike Lee har aldrig varit rädd för att hantera tunga frågor, oftast om afroamerikanska människors rättigheter, i sina filmer. Efter att ha ökänt blivit ignorerad av Oscarsjuryn för sin ikoniska kultfilm ”Do the Right Thing” (1989) så fick han äntligen sin första manus-Oscar samt regi-nominering för ”BlacKkKlansman” (2018).
 
Filmen berättar den bisarra men otroligt nog sanna historien om en svart polis (John David Washington) som lyckas infiltrera självaste Ku Klux Klan! Ron Stallworth var den förste afroamerikanska detektiven i Colorado Springs polisavdelning och med hjälp av förställd telefonröst och sin vita kollega (Adam Driver) avslöjar han den rasistiska föreningens aktiviteter.
 
Även om filmen, liksom många verklighetsbaserade, har dramatiserat händelserna rejält så är det en träffsäker, spännande - och rolig - skildring av 1970-talets intensiva rasdebatter. Filmen nominerades till totalt sex Oscars och drog in över 93 miljoner dollar, vilket gör den till en av Lees mest framgångsrika.
 
”Regissören har valt en humoristisk ton, och driver ofta och gärna med de korkade rednecks som utgör Ku Klux Klan. Hans film innehåller hyllningar till både blaxploitation-genren och till buddy cop-komedier från förr” skrev Alexander Kardelo i sin recension från 2018.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”BlacKkKlansman”:
 
• I natt på Kanal 9 01.50
• Streama på Netflix
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 2 december 2023 06:00 |