BlacKkKlansman 2018

Drama Biografi
USA
135 MIN
Engelska
BlacKkKlansman poster

Synopsis

Ron Stallworth, en afroamerikansk polis från Colorado, lyckas infiltrera Ku Klux Klan och bli ledaren för en lokal kyrka.
Ditt betyg
3.8 av 59 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blackkklansman
Biopremiär
7 september 2018
DVD-premiär
28 januari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

15 maj 2018 | 09:00

Svart komedi om vit makt

Spike Lees senaste joint serverar ett stycke svart historia inbakad i ett underhållande och spännande polisdrama.
Detta är den osannolika men sanna historien om hur Ron Stallworth, en svart snut från Colorado Springs, lyckades inflitera lokala Ku Klux Klan under 1970-talet. En historia som för övrigt varit "top secret" fram tills långt in på 2000-talet.

Ron Stallworth är en ambitiös ung rookie som just blivit stadens första svarta polis. Med stort afrohår, ännu större självförtroende och näven hårt knuten i fickan, är han pepp på att göra skillnad i en värld där fördomar och hot är vardag. Snart tröttnar han på slavdagarna i polisarkivet, och kräver att få ett undercover-uppdrag. Ron får infiltrera ett föreningsmöte med kopplingar till Svarta pantrarna, som anses vara ”det största interna hotet mot USA”. Han har dock andra planer, och ringer upp lokala Ku Klux Klan för att be om ett medlemskap.

Det vore naturligtvis inte lämpligt att skicka en färgad snubbe rakt i armarna på KKK, så poliskollegan Flip får låtsas vara Ron under fysiska möten. Ron sköter fortfarande ställningarna på telefon, med sin unika förmåga att ”prata som vita gör”. Men hur länge kan charaden fortsätta? Det blir både nervkittlande och väldigt kul ju längre poliserna nästlar sig in i den hatiska organisationen.

Ron är en cool karaktär som man omedelbart gillar. Med ena foten i hos de svarta revolutionärerna och den andra i vit-makt-världen, måste han försöka lära trångsynta kollegor i kåren vilken som är den goda sidan. I huvudrollen briljerar den relativt okände John David Washington, som främst synts i tv-serien ”Ballers”. Adam Driver spelar partnern Flip, och finska stjärnan Jasper Pääkkonen har fått en obehaglig roll inom Klanen.

Regissören har valt en humoristisk ton, och driver ofta och gärna med de korkade rednecks som utgör Ku Klux Klan. Hans film innehåller hyllningar till både blaxploitation-genren och till buddy cop-komedier från förr. Men det vore inte en ”Spike Lee joint” utan ett politiskt budskap. Han missar inte sin chans att prata om polisvåld och rasism, eller ge president Donald Trump en känga. "BlacKkKlansman" blir en smärtsam påminnelse om hur lite som förändrats i USA sedan inbördeskriget fram till idag.

Gripande historier och starka bilder från verkligheten får avsluta filmen. Budskapet om att våld föder våld känns kanske rejält slitet, men Lee tänker leverera det med en redig punch.
| 15 maj 2018 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
★★★ Plakatfilm av klassiskt snitt för Spike Lee. Skriver publiken på näsan, saknar nyanser. Karaktärerna är som handdockor och komedin blir endast ett redskap för att förmedla ett viktigt budskap, dock helt utan finess.
Läs mer
4
Hur otrolig historien är så är den både rolig, sorglig och sann och tyvärr lika aktuell då på 70-talet som idag :( Vi följer Ron Stallworth den första svarta polismannen att bli anställd på polisstationen i Colorado, han försöker ta plats på den mycket rasistiska stationen men får chans av chefen att gå undercover när han får kontakt med innekärnan på Ku Klux Klan som tror att han är en vit man (för han pratar så bra engelska? ok?) Snart får han till ett möte och tvingas hitta sin "vita" version för att kunna fälla den hatiska gruppen. Filmen är rolig men samtidigt tar den upp lika aktuella och allvarliga hatiska atmosfärer som tyvärr inte bättrats sedan dess, vi är nog på väg tillbaka till ett ännu mer utanförskap där allt handlar om VI och DEM, en viktig film som blandar humor med mycket tungt allvar för att pålysa vart världen håller på att gå.... missa inte!! Betyget blir en stark 3a.... Cast: John David Washington. Adam Driver, Jasper Päkkönen mfl... AAA+
Läs mer