Spel

Skribent

Anders Eklöf

28 maj 2020 | 14:39

Tre spännande detaljer vi fått veta om "The Last of Us Part II"

Under en livesändning visade Playstation spelsekvenser och från det efterlängtade spelet "The Last of Us Part II" och berättade vad vi kan förvänta oss.
När "The Last of Us" släpptes 2013 hyllades det av många och anses fortfarande vara ett av de bästa spelen till Playstation, så självklart kunde vi förvänta oss en uppföljare.
 
För några år sedan avslöjades alltså "The Last of Us Part II" till Playstation 4. Spelet har försenats flera gånger på grund av den rådande pandemin, men släpps alltså till slut den 19 juni. 
 
I en cirka tjugo minuter lång presentation av från utvecklarna Naughty Dog har vi nu fått veta mer om den efterlängtade uppföljaren.
 
I klippet nedan får vi dels en ny trailer, information om nya inslag och cirka 8 minuter rena spelsekvenser.   
 
 

Nya innovativa sätt att döda dina fiender på

 
I presentationen får vi bland annat veta att Naughty Dog har skapat några av de största områdena hittills, att Ellie kan ta sig fram på nya sätt som att hoppa, kravla och klättra i rep och en hel del om vad vi kan förvänta oss av berättelsen.  
 
Till skillnad från föregångaren sammanflätas spelsekvenserna och mellansekvenserna sömnlöst mellan varandra. Ett exempel är när Ellie försöker öppna en låst dörr och plötsligt blir anfallen bakifrån.
 
Ett annat är när hon förhör en kvinna (som spelar det svenska "Hotline Miami" på sin Playstation Vita), som utan en tydlig övergång växlar mellan en spelbar och icke spelbar sekvens. 
 
B77fbdf39d452c39ecb7b74eab7ef97a the last of us ii screenshot 15 en us 25mar20
 
De större omgivningarna öppnar även upp nya sätt att ta sig an fienderna på. I en sekvens av presentationen tar sig Ellie genom en raserad tågtunnel, där både soldater och infekterade finns. Här kan hon antingen välja att ta kål på dem en och en, eller få dem att slåss mot varandra för att därmed kunna undvika konfrontation i skuggorna. 
 

En mörkare hämndberättelse

 
"The Last of Us Part II" utspelar sig flera år efter händelserna i föregångaren. När spelet börjar har Ellie och Joel hittat ett sammanhang i en relativt fridfull bosättning i Jackson, Wyoming.
 
B77fbdf39d452c39ecb7b74eab7ef97a the last of us ii screenshot 10 en us 25mar20
 
Efter en traumatisk händelse ger sig Ellie ut på en resa genom staden Seattle för att skippa rättvisa. På vägen stöter hon ihop med The Washington Liberation Front, en galen sekt och nya typer av infekterade. 
 
"På ytan är det en simpel hämndberättelse, men när du dyker ner i spelet kommer den djupare tematiken till ytan. Det är en berättelse om tribalism, om hur vi förtalar och avhumaniserar de som är utanför vår grupp, Det är en också berättelse om besatthet. När är det dags att släppa taget och när ska du hålla fast till varje pris?", säger spelets regissör Neíl Druckmann, i ett pressmeddelande. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Farligare motstånd

 
I klippet visas även en del nya otäcka infekterade fiender, som de så kallade "Shamblers" som är stora monster täckta med bölder som exploderar om du kommer föra nära. De antyder även att det kommer finnas en ny ännu mer skräckinjagande fiende, som vi bara får höra ryta i bakgrunden. 
 
Det mänskliga hotet i form av The Washington Liberation Front och den religiösa gruppen "Scars" är även de mycket smartare än i föregångaren. Att gömma sig är inte riktigt lika säkert som tidigare, då de är bättre på att leta upp dig, samarbeta och till och med spåra dig med hjälp av hundar. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Spelet ser helt klart ut att bli en väldigt mörk och våldsam upplevelse, fylld med detaljrika avrättningar och mängder att ta kål på dina fiender. 
 
Den 12 juni klockan 09:00  kan du läsa vår recension av "The Last of Us Part II". Spelet släpps till Playstation 4 den 19 juni. 
 
Ser du fram emot "The Last of Us Part II"? 
| 28 maj 2020 14:39 |