Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 maj 2015 | 18:00

11 visdomsord från Samuel L. Jackson

Hollywoods egna Mr. Cool har blivit något av en expert när det gäller tal och monologer. Här är några av hans starkaste visdomsord.
Med över 150 roller på CV:et så är Sam L. Jackson en av filmvärldens mest upptagna veteraner. Från kortlivade offer i ”Maffiabröder” och ”Jurassic Park” till Quentin Tarantinos personliga maskot. Bara i år spelar han både skurk i agentfilmen "Kingsman: The Secret Service", Nick Fury i "Avengers: Age of Ultron" och USA:s president i finska "Big Game".

Ska någon hålla ett starkt, inspirerande tal på film så är Jackson mannen att gå till – vare sig det handla om att läxa upp kriminella eller peppa folk att överleva hajar och ormar. Vi listar Samuel L. Jacksons mest minnesvärda monologer.

11. “Do the Right Thing” - Mister Señor Love Daddy


Spike Lee var en av de som först upptäckte Jackson och använde honom i flera filmer, inte minst kultrullen om rasism i ett svettigt Brooklyn. Jackson stjäl inte oväntat samtliga scener han har som högljudd DJ och vem kan glömma hans sköna slang och attityd.


10. “Snakes on a Plane” – Neville Flynn


Möjligen ingen film känd för sin fantastiska dialog. Titeln i sig är snarare mer känd än filmen. Men Jackson, som FBI-agent med nolltolerans för giftormar på flygplan, bidrar med perfekt dos Too Cool for School-attityd.


9.  “Django Unchained” – Stephen


När replikerna flyger högt mellan Leo DiCaprio och Christoph Waltz i Quentin Tarantinos västern är det lätt att glömma gamle Sam som DiCaprios elaka butler. Men regissörens guldgosse har några riktigt fina scener, inte minst när han delger den bittra sanningen för sin chef.


8.  “Jackie Brown” – Ordell Robbie


Jackson var en utmärkt skurk (för omväxlings skull) i Tarantinos lite oförtjänt förbisedda hyllning blaxploitation. Med hästsvans och en getskägg som heter duga lyckades han mopsa upp sig mot både Robert De Niro och självaste Coffy Brown – Pam Grier.


7. “Shaft” – John Shaft


När blaxploitation-filmernas milstolpe skulle remakas var valet av huvudrollsinnehavare ganska självklart. Även om Jackson saknade det karaktäristika afrot så saknades det knappast rätt sorts kaxighet för att trycka ner otäcka skurkar som Christian Bale och Jeffrey Wright.


6.  “Unbreakable” – Elijah Price


Ännu en lite förbisedd men desto finare rolltolkning av Jackson, i M. Night Shyamalans (när han fortfarande gjorde uthärdlig film) ruggiga thriller. En intressant karaktär, med ännu intressantare frisyr, som mystisk krympling med en hemlighet.


5. “xXx” - Agent Augustus Eugene Gibbons


Vi behöver inte prata så mycket om den här gamla actionrullen. Filmen är mest med på listan för att Sam i ett tal om infångade lejon vars själar dör lyckas övertyga oss om att den amerikanska regeringen på allvar skulle anlita Vin Diesel.


4. “Die Hard – hämningslöst” – Zeus Carver


När Bruce Willis gamle hjälte John McClane skulle bekämpa bovar en tredje gång behövdes en lämplig sidekick – valet kändes mer självklart än någonsin. I en högljudd blockbuster levererar Jackson en realistisk vardagshjälte i form av en elektriker i ghettot.


3.  “Deep Blue Sea” – Russell Franklin


Ska man bita i gräset så ska man göra det med ett brak! När gnälliga motspelare velar över genmanipulerade monsterhajar så håller Jackson ett överlevnadstal som skulle få Mel Gibson i ”Braveheart” att gå och gömma sig.


2.  “Juryn – A Time to Kill” – Carl Lee Hailey


Om någon innan denna film ens tänkt tanken så var det i och med denna scen glasklart – rör du Samuel L. Jacksons familj så kan du börja skriva testamente…


1.  “Pulp Fiction” - Jules Winnfield


Rollen som Jackson nästan inte fick, Oscarsstatyetten som han nästan borde fått, bibelcitatet som nästan alla kan…


| 6 maj 2015 18:00 |