Film

Skribent

Viktor Jerner

9 april 2017 | 17:00

Så här hade Margot Robbie sett ut i "Ghost in the Shell"

Scarlett Johansson fick åtminstone en åtsittande dräkt, men när Margot Robbie var påtänkt för rollen verkar teamet ha siktat på en helt naken huvudkaraktär som i originalet.
Det har inte gått särskilt bra för Rupert Sanders live action-adaption av 1995 års anime-klassiker "Ghost in the Shell", minst sagt. Redan när den första bilden släpptes träffades produktionsteamet av en tsunami av kritik kring "whitewashing"-problematiken i att sätta Scarlett Johansson i huvudrollen. Den kritikstormen bara växte och växte och när filmen väl kom ut förstärktes den ytterligare, då många reagerade kraftigt på en del osmakliga avslöjanden i finalen. Prognoser spår nu att filmen kommer resultera i en förlust på drygt 60 miljoner dollar för Paramount Pictures, vilket lär svida en del. 
 
Tittar man tillbaka på produktionen och de turer som projektet har gått igenom så blir det glasklart att det aldrig var tänkt att en asiatisk skådespelerska skulle axla huvudrollen, utan planen var alltid en internationellt omtalad Hollywood-stjärna. En av de som det för flera år sedan snackades om var nykomlingen Margot Robbie ("The Wolf of Wall Street", "Suicide Squad") som var så pass seriöst kopplad till filmen att tidiga konceptbilder beställdes. Några av dessa bilder – skapade av Jeff Simpson och Nivanh Chanthara – har nu dykt upp på nätet: 
 
 
Det här bilderna gör det också tydligt att det skulle ha kunnat bli så att Major – huvudkaraktären i berättelsen – likt i anime-originalet är helt naken i vissa scener istället för att bära någon sorts åtsittande dräkt. I den film vi nu fick valde de att köra på det sistnämnda alternativet istället, i form av den vita high tech-dräkten som Scarlett Johansson bär när hon ska kamouflera – vilket i princip innebär osynlighet i den här världen – sig: 
 
 
Personligen gillade jag "Ghost in the Shell" mer än de flesta och tycker att den håller relativt jämna steg med det mycket högre aktade originalet. Jag håller helt med om att det är djupt problematiskt att inte ta chansen att ge rollen till en asiatisk skådespelerska (en grupp som har svårt att ens hitta vettiga biroller i stora Hollywood-produktioner), men bortser man från det så gör Johansson en stabil prestation och den estetik som Sanders får till är att dö för.
 
Tyck till! Hade ni hellre sett Margot Robbies version av Major i "Ghost in the Shell"? 
| 9 april 2017 17:00 |