Ghost in the Shell 2017

Action Drama Sci-Fi
USA
107 MIN
Engelska
Japanska
Ghost in the Shell poster

Synopsis

Major är en elitsoldat, till hälften människa, till hälften robot. Hon leder specialstyrkan Section 9, med uppdraget att sätta stopp för de allra värsta brottslingarna och extremisterna. Nu ställs de mot en fiende vars enda mål är att hindra Hanka Robotics teknologiska framsteg.
Ditt betyg
2.8 av 172 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

30 mars 2017 | 20:05

Deprimerande men vansinnigt vacker framtidsdystopi

Stor underhållning och snygga visuella effekter i remaken av Mamoru Oshiis animerade mangaäventyr från 1995 med samma namn. Scarlett Johanson är stentuff i huvudrollen och tempot verkligen konstant på topp. Tyvärr känns storyn i slutändan väl tunn och omdömet landar därför, trots teknisk perfektion, på blygsamma ”absolut sevärd”.
Major Mira än en cyborg, en robot med mänsklig hjärna. Hennes förra kropp blev förstörd i en olyckshändelse, men själen och medvetandet räddades. Hon är nu designad för att slåss och döda och är det perfekta vapnet i kriget mot terrorismen i ett inte alltför avlägset framtida högteknologiskt samhälle, där inget längre är helt naturligt. Major ingår i ett team som har i uppdrag att förhindra onda kriminella krafter från att få inflytelse och makt. Under ett sådant uppdrag snubblar hon på kunskap om sitt eget ursprung.
 
Det är en otroligt dyster och deprimerande värld vi får kliva in i, samtidigt som ändå de neonfärgade hologramprydda miljöerna är väldigt snygga rent visuellt. 
 
”Ghost in the Shell” är en mycket våldsam film, men våldet är även det vackert, som dans närmast. Det blir kanske något upprepande efter ett tag, men jag kan trots det inte riktigt se mig mätt på de perfekt koreograferade slagsmålen, ofta filmade i slowmotion med passande musik i bakgrunden. Tyvärr tappar jag lite av mitt intresse för resten av storyn som känns väl tunn efter en stunds inledande förvirring hos undertecknad.
 
Manuset följer onekligen en ganska klassisk mall och dramaturgin är väldigt straight forward, men jag hade önskat lite mer djup mellan raderna och i karaktärerna, som nu inte riktigt blir något annat än platta delar av ett annars färgsprakande futuristiskt pussel.
 
Regissören Rupert Sanders (senast aktuell med ”Snow White and the Huntsman”) har trots allt i och med ”Ghost in the Shell” gjort en hyfsat bra och underhållande actionrulle. 
 
Det är dessutom välspelat och både Scarlett Johansson som Major Mira och danske Pilou Asbaek som hennes närmaste kollega Batou känns trovärdiga i sina roller. Just Johanssons småhesa, lätt monotona tal, liksom hennes svalt undersköna anletsdrag och apatiska blick passar perfekt som yta till en inte helt äkta människa. Dock är själva karaktären liksom de övriga, rätt intetsägande och även om jag vill känna med henne gör jag inte riktigt det. Det är dock inte Johanssons fel, utan snarare manusets, som alltså brister just på det planet.
 
Jag har inte sett det japanska originalet än, men känner inte att jag behöver göra det heller. Detta står stabilt på egna ben och det är så en remake enligt mig ska fungera.
 

”Ghost in the Shell” är en absolut sevärd och nästintill tekniskt fulländad film, men den saknar en hel del av den där själen som filmens robotar springer omkring utan, och i brist på den blir det inte bättre än såhär.
| 30 mars 2017 20:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
1
Förstår inte när folk säger att den här skulle vara vacker. Den var ju otroligt ful. Det var som att ta det fulaste från 80-talet och försöka göra det till framtiden. Det är lite som att de har försökt göra den lite steam-punk också - men det är bara så himla dåligt gjort. Handlingen är tråkig också.
Läs mer
3
Otroliga miljöer, färgerna, tekniken, ljudet, actionscenerna (de få som fanns). Första 50 min tänkte jag att detta blir ju strålande, fy fan vad coolt. Sen gick den ner betydligt i tempo tyvärr. Lite mer av action och kanske lite mer spänning så hade det närmat sig en 4a. Nu blir betyget 3/5
Läs mer
2
Manga anime succén har blivit verklighet och med det också massa höga förväntningar!! Och självklart räckte det inte på långa vägar att fylla ut originalet :( Visst vissa scener var sjukt snygga, men i det stora hela känns det väldigt blasé, inget storartat, inget wow och storyn är väldigt svag och ganska tråkigt :( Vart är kreativiteten när man har världens chans att tänka "outside the box" och bara får vräka på med hur spacade saker som helst, istället känns det som en ouppdaterad version som skulle kommit ut 1999 men inte värt att komma ut 2017!! Lite för lång, lite för tråkig och ingen wow-upplevelse drar ner betyget till en svag 3a.... Cast: Scarlette Johannson, Pilou Asbaek, Michael Pitt mfl... aaa
Läs mer
Visa fler