Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 februari 2015 | 18:00

Så gör du för att knipa en Oscar

Har du alltid drömt om att stå inför Hollywood-eliten med en Oscarstatyett i handen? Följ bara dessa tips så kan du komma guldgubben ett steg närmare.
Alla har vi gjort det i smyg. Övat på det där tacktalet i badrumsspegeln hemma, hållandes i en osynlig Oscar och med blickande vandrande över de största Hollywood-stjärnorna i publiken. Det kan dock kännas aningen torftigt bland de nominerade. Är det inte lite samma gubbar och tanter som varje år? Hemligheten är dock snarare att välja rätt roller. MovieZine guidar till snabbaste vägen till en Oscar.

Jobba med rätt regissör


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Var går man för att hitta de där riktigt tunga, Oscarsvärdiga rollerna? En tung, Oscarsvärdig regissör såklart. Storheter som Martin Scorsese och Woody Allen var länge ansvariga för filmer som gav skådespelare både nomineringar och vinster. De senaste åren har Paul Thomas Anderson, Quentin Tarantino och David O. Russell fixat statyetter åt sina skådespelare medan verk av Alexander Payne, bröderna Coen och David Fincher knipit nomineringar. Leta ensemblefilmer med färgstarka biroller eller pampiga huvudroller med plats för överspel.

Spela missbrukare


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Sysslar din karaktär med droger eller alkohol? Toppen! Du har en stor chans till Oscar. Såväl Nicolas Cage, Marion Cotillard, Alan Arkin och Christian Bale är bara några av dem som gjort succé på galan med filmer där de super eller knarkar loss. Oftast går de hand i hand med verklighetsbaserade roller – möjligen kan Hollywood relatera, eller känna igen sig (både nominerade ”My Week with Marilyn” och ”Dreamgirls” skildrade problem med droger i nöjesvärlden).

Samhällets botten
Hollywood fullkomligt älskar fattiglappar! Att empatisera och ömka arbetarklassen eller ännu bättre de som bor i slummen och ghettot. Komiker som Mo'Nique och Will Smith tog sig in Oscarskategorin som fattiga underdogs. Men det räcker också att man spelar hjälte med hjärta av guld som tar de utstötta under sina vingar, som Sandra Bullock i ”The Blind Side” eller nominerade Richard Jenkins i ”The Visitor”.

Skurkar


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Har du siktet på Oscar så satsa på de mörkare rollerna. Psykopater, seriemördare, pedofiler och nazister är ofta säkra kort. En ung Ralph Fiennes slog igenom med sin nominerade roll som nazist i ”Schindler’s List”, samma slags roll och genombrott gällde för Christoph Waltz som grep en statyett för ”Inglorious Basterds”. Vanligen mer vänligt sinnade filmpersonligheter som Denzel Washington och Javier Bardem fick Oscars när de spelade mer elaka typer.

HBTQ
Enligt många är att spela gay det modigaste en heterosexuell skådespelare kan göra. Gärna creddiga skådespelare som fjollar till det (Sean Penn, Philip Seymour Hoffman, Christopher Plummer) eller tragiska livsöden (”Philadelphia”, ”Brokeback Mountain”, ”En enda man”). Här fungerar självklart även transroller, vilket både Hilary Swank och Jared Leto kan skriva under på.

Verkliga personer
De senaste tio åren har nära 50 filmer baserade på riktiga händelser och personer deltagit i Oscarsracet – bara i år är sex av de tio huvudrollsnomineringarna personer som fanns i verkligheten. Här trängs både vardagliga hjältar (”Dallas Buyers Club”, ”12 Years a Slave”, ”The Blind Side”) med historiska politiker och kungligheter (”Lincoln”, ”The Queen”, ”Milk”).

Fysisk förvandling


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Är du villig att fula ner dig, täcka ansiktet i proteser eller till och med gå upp eller ner i vikt så har du halva inne hos Oscarsjuryn. Drastiska viktminskningar (”Dallas Buyers Club”, ”Les Misérables”, ”Black Swan”) är alltid ett säkert kort och vackra skådespelerskor som tar på sig lösnäsa (”Järnladyn”, ”Timmarna”) funkar också.

Sjukdomar
Ska man imponera på Oscarsjuryn så gäller det att må riktigt dåligt. Helst ska man ha livshotande tillstånd som AIDS (”Dallas Buyers Club”, ”Philadelphia”) eller cancer (”Biutiful”, ”En familj”) men även mer mentala åkommor fungerar utmärkt (”Silver Linings Playbook”, ”Forrest Gump”, ”Rain Man”). Kom dock ihåg: ”Never go full retard”.

Ensamstående mammor


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det är någonting med krutgummor som uppfostrar en rad barn och samtidigt åstadkommer något som lockar Hollywood. Den skrämmande karriärkvinnan som lyckas amma bebisar och skriva fakturor samtidigt symboliseras bäst av Julia Roberts prestation i ”Erin Brockovich” men vi har även gått gott om äldre, tuffa matriarker i bland annat ”Animal Kingdom”, ”The Fighter”, ”Precious”, ”American Gangster” och ”Vera Drake”.

Meryl Streep
Är du Meryl Streep ligger du nästan alltid bra till. Med 19 nomineringar totalt (varav tre vinster) så är hon officiellt Fru Oscar – av de senaste tio årens 19 roller har hon nominerats för sex av dem! Då spelar det ingen roll om du spelar häxa, premiärminister, kock, nunna eller tidningsredaktör.

Comeback
Ett sista bra men kanske inte lika säkert tips är att antingen ta några sabbatsår eller undvika de stora rollerna/filmerna för att sedan göra en hejdundrande comeback. Att gå från stjärnstatus till att nästan bli bortglömd funkar fint (”Dallas Buyers Club”, ”Nebraska”) men vill man vara på den riktigt säkra sidan så bör man spela en avdankad föredetting som speglar ens egna karriär (”Birdman”, ”The Wrestler”).

Vilka tror ni har bäst chans på Oscars i år?
| 16 februari 2015 18:00 |