Film

Skribent

Jonathan Enochsson

27 februari 2017 | 18:00

Ruby Rose är actionstjärnan på allas läppar

Från programledare och VJ på MTV, till actionstjärnan på allas läppar. Lär känna Ruby Rose, australienskan som gått från att vara modell och tv-personlighet till Hollywoods senaste superstjärna på bara några år.
Du kanske känner igen henne från "Orange is the New Black", där hon spelade huvudpersonen Piper Chapmans senaste fängelseflört. Med ett unikt utseende och sällsynt närvaro har Ruby Rose lyckats etablera sig som en storstjärna i rekordfart. 

För bara tre år sedan sov hon på en uppblåsbar madrass i en liten lägenhet i Los Angeles och försökte desperat slå sig in på världens främsta filmmarknad. I vår är hon aktuell med tre storproduktioner:  "xXx: Return of Xander Cage", "Resident Evil: The Final Chapter" och "John Wick: Chapter 2".

Large 5ecfac90ca0b1af6b34113c429a4bbb2 002
Ruby Rose med Ali Larter och Milla Jovovich i "Resident Evil: The Final Chapter".

Ruby Rose bodde i Melbourne och jobbade som telefonförsäljare när hon fick sin första möjlighet i underhållningsbranschen. Hon flyttade till Sydney och blev VJ och programledare på MTV Australia, där hon fick intervjua superstjärnor som Kelly Clarkson, Wu Tang Clan och många fler. Vid sidan om jobbet levde drömmen om en skådespelarkarriär kvar och tillslut tog hon det stora steget och flyttade till Los Angeles för att försöka lyckas som skådespelerska. 

I två hela år var Ruby arbetslös och sökte förgäves efter alla typer av skådespelarjobb. När allt misslyckades tog hon saken i egna händer och gjorde kortfilmen "Break Free". I den fem minuter långa videon får man se Ruby sakta förändra sitt utseende, från att klä sig enligt klassiskt kvinnliga ideal till att klä sig och bete sig enligt manliga normer. 

Ruby, som själv är lesbisk och identifierar sig som könsneutral, ville belysa svårigheterna i att inte passa in i de klassiska könsstereotyperna. 


Efter videon publicerats på YouTube tog det inte lång tid innan den växte i popularitet (videon har idag ca 26 miljoner visningar) och efter ett tag fick hon ett samtal från skaparna av "Orange Is the New Black", vilket ledde till hennes stora genombrott.
   
Att hon nu är aktuell med tre storproduktioner som tätt följer hennes första Hollywoodfilm, "Resident Evil: The Final Chapter", är en dröm som går i uppfyllelse.

- Jag har sån tur som fått jobba med alla mina hjältar genom de här filmerna, att jag kanske aldrig behöver jobba igen… förutom med Meryl Streep, säger den 30-åriga stjärnan till NBC News.


Ruby Rose i "John Wick: Chapter 2".

Men att spela i så många actionfilmer tätt efter varandra kan vara krävande. Eftersom Keanu Reeves gör alla sina stunttrick själv ville inte Ruby vara sämre, vilket ledde till flera skador, men för att passa in i actiongänget försökte hon dölja skadorna så gått det gick.

- Varje gång Keanu gick förbi var jag tvungen att säga att allt var lugnt, det är ingenting, bara min armbåge, sa jag en gång, sen var det bara min nedre rygg och så vidare.

Skadorna verkar i alla fall inte ha avskräckt Ruby, för efter ett kort avbrott med att spela in "Pitch Perfect 3" är hon tillbaka i genren med filmen "Meg" som har premiär nästa år.

2017 ser ut att bli ett fantastiskt år för Ruby Rose, så missa inte "John Wick: Chapter 2" som nu går på bio. Kanske blir du lika frälst som alla actionproducenter verkar vara.
| 27 februari 2017 18:00 |