Film

Skribent

Jenny Ahonen

27 september 2016 | 21:00

Roligaste komedierna på Netflix

Letar du efter något som kan få dig att skratta? Här följer 10 streamingtips med skrattgaranti!
Här är några Netflix-rekommendationer för dig som inte nödvändigtvis söker efter högkvalitativ film, utan helt enkelt vill se en riktigt rolig komedi. De här filmerna kommer garanterat få dig att garva.

"Step Brothers" (2008)
John C. Reilly och Will Ferrell spelar två förvuxna barn som trots att de båda är i 40-årsåldern fortfarande bor kvar hemma. När den enas mamma blir tillsammans med den andras pappa blir de emellertid tvungna att flytta in i samma hus, vilket inte alltid är så kul för de två bortskämda pojkmännen. Men desto roligare för oss tittare. Filmen är skriven och regisserad av Adam McKay, som också har gjort bland annat "Anchorman - Legenden om Ron Burgundy" (2004) och "The Big Short" (2015). 

"22 Jump Street" (2014)
I uppföljaren till "21 Jump Street" (2012) ger sig poliserna Schimdt (Jonah Hill) och Jenko (Channing Tatum) ut på nya uppdrag i lagens namn. Medan de i första filmen bedrev undercoverspaning på en high school, genom att låtsas vara två studenter där, infiltrerar de i tvåan istället ett college. Filmen är regisserad av Phil Lord och Christopher Miller (vars "Lego-filmen" kom samma år). 

"Den där Mary" (1998)
När bröderna Farrelly satte ihop Ben Stiller, Cameron Diaz och Matt Dillion i en underhållande kärlekstriangel blev resultatet en av 90-talets mest omtyckta komedier. I "Den där Mary" får Stillers karaktär Ted en ny chans på sin gamla drömtjej från high school, 13 år efter att deras promdate gick åt skogen. Det går dessvärre inte felfritt den här gången heller.

"Supersugen" (2007)
Greg Mottola-regisserade "Supersugen" är baserad på en kväll ur Seth Rogens tonårsliv. I filmen är det Jonah Hill som spelar karaktären som har baserats på Rogen, medan Michael Cera spelar hans bästis. I jakten på en fylla har de hjälp av sin kompis Fogell som hoppas kunna köpa ut sprit åt gänget med hjälp av sitt leg, på vilket han endast heter MacLovin. Seths kärleksintresse spelas av en filmdebuterande Emma Stone.

"The Inbetweeners Movie" (2011)
Efter tre säsonger i tv-rutan återvände "The Inbetweeners" som film 2011. Komedin är skriven av seriens skapare Damon Beesley och Iain Morris och regisserad av Ben Palmer. I den åker seriens kompisgäng på en typisk tonårsresa till Kreta, för att fira att de har gått ut skolan. Deras brist på social kompetens ställer i vanlig ordning till det för dem och resan blir inte riktigt som de hade tänkt sig.

"Wet Hot American Summer" (2001)
14 år innan "Wet Hot American Summer" gjordes till en Netflix-serie kom originalkomedin. Som är nästan lika stjärnspäckad den. I filmen syns bland andra Janeane Garofalo, Paul Rudd, Amy Poehler och Molly Shannon som olika karaktärer på det sommarkollo som den stundtals bisarra handlingen utspelar under. Filmens manus är skrivet av Michael Showalter (som också syns i en av rollerna) och David Wain (som också har regisserat filmen).

"Best in Show" (2000)
"Best in Show" är en välgjord mockumentary om en prestigefull hundutställning och hundägarna som tävlar mot varandra i den, som redan ett år innan "The Office" hade premiär roade genom att balansera realism och absurditet - och tragik och komik. Filmen är skriven och regisserad av Christopher Guest, som är känd just för sina komedier i dokumentärstil, och i de välspelade rollerna ser vi bland andra Catherine O'Hara, Jane Lynch och Eugene Levy (som också varit med och skrivit manuset).

"Borat" (2006)
Komikern Sasha Baron Cohen har spelat flera lustiga karaktärer genom åren (Ali G och Brüno, till exempel), men hans karriär peakade med Borat - den kazakstanske tv-journalisten som i filmen med hans namn (vars originaltitel lyder "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan") reser till USA för att skildra den amerikanska kulturen, vilket han faktiskt lyckas rätt så bra med. "Borat" är inte PK någonstans, men lyckas ändå undvika att bara vara plump. 

"Wedding Crashers" (2005)
Owen Wilson och Vince Vaughan spelar två ungkarlar som har för vana att smyga sig in på olika bröllop för att rida på den romantiska stämningen som brukar ligga i luften där. Efter ett bröllop blir de oväntat inbjudna att göra värdfamiljen sällskap på deras semesterställe. Där växer deras flörter från festen till något mer seriöst. "Wedding Crashers" är regisserad av David Dobkin, som också har regisserat bland annat "Shanghai Knights" (2003) och "The Change-Up" (2011).

"Bad Santa" (2003)
Vid sidan om "Elf" (som kom samma år) är "Bad Santa" den roligaste julfilmen som har gjorts. Billy Bob Thornton är som klippt och skuren för rollen som den halvalkoholiserade inbrottstjuven som genom att arbeta som jultomte har ett sätt att ta sig in i shoppinggalleriorna efter stängning. I den Terri Zwigoff-regisserade komedin förändras hans liv när han av en händelse blir vän med en snorig, överviktig och mobbad liten pojke. "Bad Santa" har ett manus av Glenn Ficarra och John Requa, som också har skrivit och regisserat "I Love You Phillip Morris" (2009). Bernie Mac gör en mycket rolig biroll.
| 27 september 2016 21:00 |