Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 mars 2017 | 14:00

Detta är ”Rogue One”-slutet som vi aldrig fick se

Spoilervarning! Nu avslöjas ett ljusare ”Star Wars”-slut än det vi fick se på bio.
Om några veckor släpps ”Rogue One: A Star Wars Story” på bluray och digitalt. Fansen får en chans att återse alla favoritscener, som när Darth Vader går bärsärkagång - en scen som skrevs till bara några få månader innan världspremiären.

Filmskaparna har gett en del nya intervjuer på sistone, och det visar sig att det fortfarande finns hemligheter att avtäcka i Star Wars-galaxen. 

Till exempel kunde filmen ha slutat med att några av rebellerna överlevde. Det berättar manusförfattaren Gary Whitta för Entertainment Weekly:

- Vår första instinkt var att de alla borde dö. Om man ska ge sitt liv för någonting, se till att det är värt det, ge ditt liv för att förstöra ett vapen som annars skulle döda alla. Det är vad vi ville göra. Men vi var rädda att det skulle bli för mörkt för Disney eller för Star Wars-varumärket.Jyn och Cassian möter Leia


I det första manusutkastet överlever bland andra Jyn Erso och Cassian Andor genom att fly från planeten Scarif. Det är de själva som överlämnar planerna för Dödsstjärnan till prinsessan Leia. Men filmskaparna tyckte att rebellerna skulle få betala priset för sin seger, och de fick igenom det.

Gareth Edwards berättade en liknande historia för Empire i vintras:

- Vi trodde inte att vi skulle få tillåtelse men Kathy (Kennedy) och alla på Disney sa bara: "Ja, det låter logiskt.” De måste ju nästan dö nu eftersom de inte är med i "A New Hope". Jag bara väntade på att någon skulle säga: "Vet du vad, kan vi inte filma en extra scen där vi ser Jyn och Cassian vara vid liv på en annan planet?", men det kom aldrig. Ingen gav oss det kravet, så vi körde bara på.Testade alla idéer


EW.com berättar att den allra första versionen saknade flera karaktärer. Där var varken Bodhi Rook, Chirrut Imwe eller Baze Malbus med. Jyn skulle ha varit sergeant (det finns till och med leksaker med ”Sgt. Jyn Erso”). Cassian Andor hade ett annat namn. Och som sagt, de två huvudpersonerna överlevde fighten mot Imperiet.

- Jag säger inte att alla klarade sig. Roboten dog. Det fanns alltid många döda på båda sidor av slaget, i båda versioner av manuset, säger Whitta.

I slutändan var det tänkt at Jyn och Cassian flydde i en pod, gömd bland rymdskrot. En liknande scen finns med i ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Men det kändes för långsökt, tyckte manusförfattaren.

- Vi var tvungna att gå igenom så mycket för att hålla dem vid liv. Det var som att högre makter sa åt oss att det inte var meningen att de skulle överleva. Vi bestämde oss för att döda dem på Scarif, och så slutade filmen. Vi kunde sluta försöka få ihop pusslet. Vi hade provat alla idéer.

Läs också: 5 emotsedda "Rogue One"-sekvenser som klipptes bort helt
Föredrar ni det lyckligare eller det mörkare slutet på "Rogue One"? Kommentera nedan.
| 21 mars 2017 14:00 |