Film

Skribent

Viktor Jerner

17 december 2016 | 21:00

Fem emotsedda "Rogue One"-sekvenser som klipptes bort helt

Vissa av de mest ikoniska och slående bilderna i marknadsföringen av filmen hamnade på det stökiga klippgolvet.
De rykten om att rejäla bitar av Gareth Edwards "Rogue One: A Star Wars Story" filmades om - med regissören och manusförfattaren Tony Gilroy vid rodret istället för Edwards - visade sig som bekant vara sanna. Den senaste informationen som kommit fram kring detta tyder på att det var en omfattande process, vilket Lucasfilm och Disney länge förnekade.

Främst den sista akten av filmen omformades på flera plan, vilket märks tydligt om man jämför den färdiga bioversionen med de trailers - särskilt den här och den här -  som släpptes tidigt i marknadsföringsprocessen. Nedan har jag listat fem specifika bitar som uppenbarligen ligger kvar och skräpar på klippgolvet. 

OBS! Spoilers förekommer. 



1. Orson Krennic i vattnet

Då jag fullkomligt älskar Ben Mendelsohn var hans skurk Orson Krennic en av de bitar som jag såg mest fram emot i den här filmen, men den coolaste enskilda bilden med honom landade inte i bioversionen. Vi ser honom vada genom vattnet på planeten Scarifs strand - en plats som han inte vid något tillfälle befinner sig på i bioversionen - efter finalens tumult.

2. Jyn, Cassian och AT-AT:s på stranden 

Det här måste tillhöra de absolut största bitarna som skrotades, då just materialet med Jyn (Felicity Jones) och gänget på stranden har använts flitigt i trailers, tv-spots och även posters. I det rörliga materialet ser man tydligt att Jyn har hårddisken med Death Star-ritningarna i ena handen så min teori är att arkivet och sändningstornet var två separata byggnader i den första versionen av filmen (i bioversionen är det samma byggnad). Det hade betytt att de var tvungna att ta sig från arkivet till sändningstornet (som skulle kunna vara den pelare som tycks omringas och skyddas av alla AT-AT:s på bilden ovan) och det är där som stranden kommer in. 



3. Jyn vs. TIE Fighter

Det här ser ut att vara exakt samma bild och vinkel som vi får i bioversionen, bortsett från det viktiga faktum att det aldrig dyker upp en TIE Fighter när Jyn befinner sig på plattformen. I trailermaterialet verkar hon inte reagera särskilt kraftigt på att den dyker upp, som om att hon förväntar sig att den ska komma. Kan det ha varit så att någon av hennes allierade flyger den och ska hjälpa henne ta sig därifrån efter att hon har sänt ritningarna? 



4. Jyns "hero shot"

Den här sekvensen får vi en hel del material från i bioversionen, när Jyn inflitrerar arkivet i sin imperiet-kostym. Men just den här bilden, när någon sorts tunnel tänds upp och hon vänder sig om för ett badass "hero shot", uteblev. I bioversionen har hon Cassian Andor (Diego Luna) med sig sida vid sida genom hela den scen där hon bär den dräkten, så var har han tagit vägen här? Oklart. 


5. Jakten i "tunnelbanan" 

Det finns några korta ögonblick - exempelvis med patrullerande trupper - kvar i bioversionen av det material som filmades på Canary Wharf tunnelbanestation i London, men den jakt som vi ser på bilden ovan har klippts bort. Eventuellt är det här också en av delarna som fanns mellan arkivet och sändningstornet om det faktiskt var så att de var uppdelade till en början. Den här bilden vittnar också om att droiden K-2SO (Alan Tudyk) fick leva lite längre i den första versionen då han fortfarande är med i spelet när Jyn och Cassian har ritningarna. I bioversionen skjuts han sönder innan de får tag på dem. 



BONUS: Saw Gerrera

I tidiga trailers och annat promotionmaterial hade Forest Whitakers karaktär Saw Gerrera inget hår på huvudet även i scenerna men den vuxna Jyn Erso (bild), medan han i bioversionen sportar en grå kalufs i scenerna som utspelar sig i "nutid". Det är med andra ord tydligt att även flera av Whitakers bitar filmades om, vilket tyvärr blir smärtsamt tydligt i en specifik scen; mötet mellan Jyn och Saw utanför Jedha då hologrammet visas. Det verkar som att Whitakers sida av dialogen har filmats om medan Felicity Jones sida är orörd, vilket skapar en otroligt konstig dissonans mellan vissa frågor och svar. Det blir helt enkelt tydligt att skådespelarna inte befinner sig i samma rum vid samma tillfälle.



Trots alla produktionsproblem och riskfyllda omstruktureringar lyckades onekligen Kathleen Kennedy, Gareth Edwards och Tony Gilroy forma "Rogue One: A Star Wars Story" till en sammanhängande och duglig blockbuster. Jag har personligen sett den två gånger nu och mina högt ställda förväntningar infriades inte på långa vägar (förutom när Vader totalt går loss på slutet, ren kärlek), men det finns ingen tvekan om att den fungerar och gör sitt jobb. Finalen verkar vara den mest drabbade biten när det gäller omfilmningarna men är ändå filmens tveklöst vassaste del, vilket tyder på att det var ett vettigt beslut som togs.

Tyck till! Vilka av dessa trailerbitar saknade ni mest i bioversionen? 
| 17 december 2016 21:00 |