Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 oktober 2012 | 17:01

Rodriguez toppar i USA

Artisten Rodriguez, som under 40 år var totalt bortglömd, gör nu succé på amerikanska skivförsäljningslistan tack vare svenska Malik Bendjellouls dokumentär "Searching for Sugar Man".

När Rodriguez två album släpptes på 70-talet sålde de bara en handfull exemplar, idag toppar de tillsammans med filmens soundtrack den amerikanska försäljningslistan.

Enligt Amazon.com är Rodriguez tre album "Cold Fact", "Searching for Sugar Man" (soundtrack) och "Coming From Reality" de 2:a, 3:e och 4:e mest sålda skivorna i USA just nu. För Rodriguez innebär det en revansch efter att ha varit ignorerad och bortglömd i sitt hemland i över 40 år.

Berättelsen om Rodriguez otroliga liv har blivit känt för världen genom den bioaktuella dokumentären "Searching for Sugar Man" av svenska Malik Bendjelloul. Filmen är en av de mest framgångsrika svenska dokumentärerna i USA och Storbritannien någonsin, har fått högst betyg av svenska kritiker bland alla svenska filmer i år och belönats med en lång rad publikpris på filmfestivaler världen över.

| 9 oktober 2012 17:01 |