Skribent

Patrik Jonsson

30 september 2013 | 19:30

Robert de Niro till TV

Javisst, och som jag har väntat! Många är de stjärnor som sakterligen har hittat till TV-branschen, och nu gör alltså en av de absolut största klivet in till det som jag brinner för som allra mest.

Bobby De Niro ska nämligen ta över James Gandolfinis tilltänkta roll i HBO:s thrillerserie "Criminal Justice", här kan vi snacka om en värdig ersättare. "Criminal Justice" ska alltså bli en miniserie på 7 avsnitt vilken i kort ska kretsa kring en advokat från New York (De Niro) som tar sig an ett mycket difust och omtalat fall där en pakistanier står anklagad för mord. HBO har gett serien grönt ljus så nu återstår endast just väntandet. Huvudproducenten, manusförfattaren tillika regissören Steven Zaillian tillägnar, tillsammans med De Niro samt HBO, hela serien till James Gandolfini som, ända fram till sin plötsliga död i somras, verkligen brann för detta projektet.

Vince Gilligan, skaparen av "Breaking Bad", nöjer sig tydligen inte med att endast göra en spin-off på "Breaking Bad". Nu har han nämligen tagit sig an ytterligare en serie som vi kan kalla för ett nygammalt projekt. Serien heter "Battle Creek" vilken är en dramaserie som ska kretsa kring två rivaliserande poliser i just staden Battle Creek, Michigan. Dessvärre är det inte kabel denna gång då Gilligan har begett sig till CBS. Samma kanal som 2002 lade just denna produktion på is, jag antar att de behövde se en succé som "Breaking Bad" från Gilligan innan de vågade satsa fullhjärtat på honom. Även producenten Mark Johnson från "Breaking Bad" finns med ombord.

Jag vet inte jag, CBS är inte direkt kända för deras följetongsserier så jag anar procedural (självstående avsnitt) lång väg och jag tycker att Gilligans talang ska läggas på något annat. Jag kan självklart ha fel, detta kan bli en riktig succé tillika en genuin följetångsserie, men jag hoppades dessvärre på samma sak vad det gällde CBS:s "Under the Dumb"... ursäkta, "Under the Dome". Seriens öde återstår att se, beräknad premiär blir det säsongen 2014/2015.

Några av huvudförfattarna (Aaron Helbing & Todd Helbing) till Starz avslutade "Spartacus" blev inte utan jobb särskilt länge. Nu har det författande brödraparet gett sig i kast med en serie kallad "Gringo", även denna produceras av kabelkanalen Starz. Serien ska löst baseras på officieraren Hipolito Acostas verklighetsbaserade bok "The Shadow Catcher" vilken kretsar kring en mexiamerikansk migrationsagent som infilterade en av Mexicos farligaste och mest ökända människo tillika knarksmugglarkarteller. "Gringo" ska produceras av Steve Lee Jones ("You Don't Know Jack"). Detta blir alltså en bra bit från serien "Spartacus", men med tanke på själva underlaget lär det knappast bli en mindre blodig historia för den sakens skull. Denna noterar vi!

I USA är det zombies och andra diverse hemskheter som gäller då man snackar rekordsiffror, i Storbritannien ser det helt annorlunda ut. Där är det nämligen gamla gods, tjänstefolk och kostymer som gäller då den minst sagt framgångsrika dramaserien "Downton Abbey" drog över 10,5 miljoner tittare vid den förra söndagens säsongspremiär. Dessa tittarsiffror innebar den starkaste säsongsöppningen för en brittisk serie någonsin så det är bara att gratulera kanalen ITV1 och deras framgångssaga, hipp hipp!

Vi ska fortsätta med lite tittarsiffror och rekord, finalen av Showtimes "Dexter" drog över 2,8 miljoner förra söndagen vilket betydde seriens högsta notering under dess åtta säsongers långa historia. Även säsongsavslutningen av kanalens "Ray Donovan" rundade av starkt där 2,1 miljoner zappade in Schreiber, Voight & co. Även dessa siffror noterade ett rekord då detta var den starkaste säsongsavslutningen för en debutserie på Showtime någonsin, good work! Också hos AMC fortsätter en viss serie att sparka arsle vad det gäller både rating och tittarsiffror. "Breaking Bad", en serie man en gång i tiden fick tjata på folk att se, noterade hela 6,6 miljoner tittare då dess näst sista avsnitt sändes, detta innebar även seriens högst noterade publiksiffror någonsin. Vad det gäller de markbundna kanalerna var det ABC:s "Agents of S.H.I.E.L.D." som drog det längsta strået med strax över 12 miljoner tittare.

Spinoffs, spinoffs och spinoffs...de verkar aldrig ta slut. Nu har CBS fått för sig att "NCIS" behöver ytterligare en spinoff och denna ska utspela sig i New Orleans. Huvudrollsinnehavaren i originalserien, Mark Harmon, ska producera det hela och premiär får den förmodligen hösten 2014, det vill säga nästa höst. Även hos ABC spinner huvudena för fulla varv, där är nämligen en spin-off på "Modern Family" på gång... nä jag har inget mer att tillägga kring detta, ni vet nog redan vad jag tycker.

För några veckor sedan avslöjades det att Billy Bob Thornton axlar en av huvudrollerna i FX:s miniserie "Fargo" vilken har premiär till våren. Nu har kanalen avslöjat vem som fick den andra huvudrollen och det är ingen mindre än Martin Freeman ("Sherlock" & "The Hobbit"). Detta blir bara bättre och bättre. Freeman ska ta sig an rollen som Lester Nygaard vilken är en slags version av den karaktär som spelades av William H. Macy i själva filmen.

Efter nyheterna kring en serie om Gotham City och Commissioner Gordon, avslöjar nu Warner Bros. TV och DC Comics att även karaktären John Constantine får en serie och detta hos NBC. John Constantine har tidigare dykt upp i Keanu Reeves skepnad i just filmen "Constantine" från 2005. I och med detta har alltså nu DC Comics hela tre serier under utveckling; The Flash (The CW), Commissioner Gordon (Fox) samt nu slutligen "Constantine" (NBC) och vart lade jag nu migräntabletterna?

Goda nyheter från kabelkanalen FX; "The Bridge" får en andra säsong på ytterligare 13 avsnitt. Precis som den första säsongen som just nu går mot sitt slut kommer den andra säsongen att sändas under sommaren. Så mer "The Bridge" sommaren 2014! Ifall den ska gå i den svenskdanska originalserien "Brons" fotspår även i den andra säsongen är fortfarande oklart. Jag är dock mycket tveksam ifall den verkligen kommer att göra det i och med att de redan i den första säsongen avvikt en hel del från originalserien, men det är ju bara bra, ju färre karbonkopior desto bättre. Det kommer även några goda nyheter från HBO; "Boardwalk Empire" får nämligen en femte säsong vilket innebär att Nucky & Co alltså kommer tillbaka igen nästa höst, tusen tack för det!

En krutstänkt trailer till History Channels (även A&E:s och Lifetimes) "Bonnie & Clyde" släpptes i mitten av förra veckan. Premiär för själva serien blir det alltså i december, men här är i alla fall ett ganska högljutt smakprov.

Detta var allt jag hade denna måndag, as a matter of fact, detta fick faktiskt sätta punkt för mina nyhetsartiklar överhuvudtaget då denna är den sista jag skriver. I fortsättningen kommer nyförvärvet tillika bloggerskan Anna Thunman Sköld att ta över det mesta av TV-nyhetsflödet och det blir garanterat alldeles lysande. Är riktigt glad över att hon blir en del av MZ och naturligtvis av TV-delen, hon kan sin sak, tro mig. Det ska dessutom rapporteras om TV-nyheter dagligen framöver, vilket i sig gör att TV-serier får mycket större uppmärksamhet och utrymme. Halleluja och hatten av för det och även hatten av för alla er som följt mig och mitt nyhetsbabblande under alla dessa måndagar, det har varit ett alldeles angenämnt arbete så tusen åter tusen tack för det!

Ni blir dock inte av med mig om det är det ni tror, vi kommer att höras på torsdagar som vanligt och jag kommer även att recensera några serier längre fram. Sedan kanske jag även hittar på något annat kul att skriva om på just dessa måndagar, ja som en slags ersättning för dessa nyhetssammanfattningar. Jag kommer med andra ord att ha fullt upp och ni, ifall ni känner er manade, kommer att ha fullt upp med mig.

Så jag säger som vanligt; vi hörs igen på torsdag!

| 30 september 2013 19:30 |