You Don't Know Jack (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En HBO-producerad TV-film om dödshjälpsaktivisten Jack Kevorkian. Den fokuserar på den tid på 90-talet då Kevorkian började hjälpa folk med aktiv dödshjälp.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: YOU DON'T KNOW JACK

Kontroversiellt och välproducerat
När förfrågan kom från högre ort om att recensera den här filmen, hade jag redan sett den en gång. "You Don't Know Jack" visades på Sveriges Television så sent som i augusti och jag hade planerat att se någonting annat, exakt vad har flytt mitt minne, men fastnade framför historien om doktor Död. Det ger i sig en vinkning om gott betyg.

Historien om doktor Död är en TV-film, producerad av HBO, baserad på de verkliga händelserna kring dr Jack Kevorkian och hans kamp för att legalisera aktiv dödshjälp. Vi får följa Jack från det att hans kamp vid 61 års ålder tar sin början, genom hans enligt utsago mer än 130 patienter och verktygen för att administrera dödshjälp och protester och mediebevakning och rättegångar, till resultatet av den sista rättegången.

Jag tillhör de som inte tycker Al Pacino legat av sig. Han kan fortfarande, även om de bra rollerna och de riktigt bra prestationerna kommer sällan nuförtiden. Frånvarande är de självparodiska stora utspelen, kvar blir ett lugnt och metodiskt skådespel med ett fåtal utbrott som såväl passar in som stärker historien.

Och starka stunder stärker hela filmen. Barry Levinson ("Good Morning, Vietnam", "Rain Man", "Sleepers"), en regissör som själv är väldigt ojämn och vars senaste riktigt bra film ("Wag the Dog") ligger fjorton år bakåt i tiden, håller en imponerande balans i sin skildring av ett kontroversiellt ämne och en ännu mer kontroversiell man. För det är en skildring som inte dömer, som inte väljer sig, som bara beskriver ett skeende, samtidigt som den ändå lyckas nå ut till och få kontakt med publiken. För hur neutralt man än skildrar en kamp som denna, är det svårt att inte reagera när de som begär hjälpen får tala. När man ser de sjuka lida, när man ser de ta emot vad doktor Kevorkian erbjuder. När man ser Kevorkians agerande och börjar undra hur mycket som är medlidande, och om inte patienterna blott är ett verktyg för Jack att få media intresserade och för sin kamp att nå USA:s högsta domstol.

Produktionsvärdet på "You Don't Know Jack" är förstås, som väntat av någonting från HBO, högt och om filmen är gjord på TV-budget syns det inte. Det är framför allt scenografin jag tänker på, tidsenligt och trovärdigt 90-tal, och skådespeleriet. Pacinos egen talang i all ära men han lyfts av fantastiska medaktörer som John Goodman, Susan Sarandon och Danny Huston (som håller på att utvecklas till något av en personlig favorit för mig).

Det hade varit intressant att få veta mer om vad som drev Jack Kevorkian, mer om hans bakgrund och vad han kommer ifrån, men "You Don't Know Jack" lyckas trots allt väldigt bra med sin period och ibland är det tillräckligt. Här är det fullt tillräckligt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Film
Kejsaren Pacino spelar huvudrollen, bara det! :)
AntonKane
Absolut. Några år sedan jag såg den nu men hur som en en väldigt tankeveckande, engagerande, tragiskt, och välspelad film. Blir extra intressant i fall en har ett intresse av frågan hur vida aktiv dödshjälp ska tillämpas eller ej.
Danne
En av Pacinos bästa roller i hela sin karriär faktiskt. Han är helt otrolig i rollen som Jack Kevorkian. Filmen är överlag väldigt bra, som alltid av HBO!
Visa fler (8)

Veckans populära filmer

Visa fler