Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 februari 2022 | 13:00

Recension: "Pokémon Legends: Arceus" tar serien i rätt riktning

Den senaste delen i den populära "Pokémon"-serien vänder upp och ner på konceptet, vilket skapar en både bättre och sämre spelupplevelse än tidigare.
1999 köpte jag en Game Boy tillsammans med spelet "Pokémon Red", det första spelet i en serie som snabbt blev ett enormt fenomen över hela världen. Spelkorten byttes på skolgårdarna, tv-serien slukades på lördagsmorgnarna och gosedjuren inhandlades på leksaksbutikerna i en rasande takt.
 
Sedan dess har det kommit mängder av uppföljare, som egentligen inte tagit serien framåt särskilt mycket. Med "Pokémon Legends: Arceus" vänder Game Freak på konceptet och tar större kliv än någonsin tidigare, dock inte helt utan skavanker.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En mystisk resa med dåligt manus

 
I "Pokémon Legends: Arceus spelar du som en person som mystiskt teleporterats flera hundra år bakåt i tiden, till en tid då de små fickmonstren inte var lika tämjda och rent av kunde vara farliga att komma i kontakt med. Här blir du snabbt introducerad till en grupp som försöker lära sig mer om varelserna, genom att fånga och studera dem. 
 
Premissen fungerar som en bra ram för konceptet och gör det hela lite mer spännande, även om manuset verkligen inte är det bästa. Likt många andra delar i serien tenderar karaktärerna att överförklara saker och ting, samt mer eller mindre bara prata om Pókemon. När det gäller att utveckla serien, märks det verkligen att Game Freak har valt att fokusera på andra delar än just berättelsen.
 
A6d787a424a645c4ebc5d51033a9ec4c pokemon legends  arceus screenshot 29
 

Fånga allt som kommer i din svajiga väg

 
Den här gången går det inte ut på att "resa från stad till stad, efter Pokémon", utan du har olika stora öppna kartor att utforska i jakt på både stora och små monster att fånga. Här är fångande själva kärnan i spelutvecklingen, vilket gör både bra och mindre bra saker med konceptet.
 
Det är oerhört spännande att smyga runt i de öppna områdena och hitta monster från olika generationer i "verklig storlek", på ett sätt som jag bara kunde drömma om som tioåring. Å andra sidan blir det snabbt en tjatig syssla, då du måste upptäcka en viss mängd av monster för att ta dig vidare i berättelsen. Det är helt enkelt inte kul att fånga sjuttioelva Bidoof i längden.
 
Dessutom levererar "Pokémon Legends: Arceus" en väldigt svajig grafisk upplevelse, då det stundtals ser riktigt bra ut för att vara på Nintendo Switch medan det andra gånger ser ut att ha släppts för tjugo år sedan. Omgivningarna är många gånger oerhört innehållslösa med kantiga träd, trista kullar och inte mycket mer än de gulliga monstren att beskåda.
 
A6d787a424a645c4ebc5d51033a9ec4c pokemon legends  arceus screenshot 3
 

Ett försiktigt steg i rätt riktning

 
En annan aspekt som förändrats något är hur striderna går till. Det handlar fortfarande om turordningsbaserade strider, men här är det viktigt hur snabba dina monster är. Det gör det lite mer strategiskt, men det är samtidigt inget revolutionerande. En detalj jag inte riktigt gillar är att du kontrollerar kameran och tränaren under striderna, vilket gör att de inte känns lika bombastiska som de hade kunnat bli. 
 
Ibland möter du riktigt stora monster som mer eller mindre vill käka upp dig eller slå dig gul och blå, vilket kräver lite andra strategier än vanligt. Det är ett kul inslag som rör om i grytan en hel del.
 
I slutändan tar "Pokémon Legends: Arceus" många välbehövliga steg framåt för serien, men inte tillräckligt stora. Det är helt klart en skapligt mysig och nostalgisk spelupplevelse för mig som växt upp med serien, men den känns inte tillräckligt polerad för att förtjäna ett högre betyg. Nu är det bara att hålla tummarna att Game Freak filar på konceptet yterliggare till nästa gång.
 
 

"Pokémon Legends: Arceus"

 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Rollspel/äventyr
Utvecklare: Gamefreak
Utgivare: Nintendo/The Pokémon Company
Format: Nintendo Switch
Släpps: Ute nu
 
Vilket är ditt bästa minne med Pokémon-serien?
| 12 februari 2022 13:00 |