Spel

Skribent

Vanja Tomin

30 november 2021 | 15:00

Recension: "Pokémon Shining Pearl" är bekant och gemytligt utan att överraska

Nintendo släpper en efterlängtad nyutgåva av "Shining Pearl" och "Brilliant Diamond". Det är färgrikt och inbjudande men saknar upplevelser som imponerar.
Det finns två versioner till Nintendo Switch av spelet; "Pokémon Brilliant Diamond" och "Pokémon Shining Pearl" som ursprungligen är Nintendo DS-spel från 2006. Nyversioner, exklusiva utgåvor och remakes har kommit och gått vad gäller Pokémon-spel. Spelmässigt är det ingen skillnad på "Pokémon Brilliant Diamond" och "Pokémon Shining Pearl", det som skiljer spelen åt är vilka små söta monster som finns tillgängliga. Båda versionerna erbjuder specifika pokémons som är exklusiva för just den versionen av spelet.
 
C5c7cad011a1cc6224775f8c78675944 poki2
 

Identisk produkt med allt vi sett tidigare

 
Många av oss var med i "Pokémon Go"-hysterin sommaren 2016 då vi sprang runt i en "augmented reality" (förstärkt verklighet) och letade, fångade och utvecklade pokémons i vår mobiltelefon. Pokémonspel har funnits i många år på olika plattformar och nu är det dags för fjärde generationens nyutgåva att ta plats.
 
Premissen är enkel och bekant, du springer runt på en karta i skog, grottor och byar medan du stöter på vilda pokémon eller andra pokémontränare att duellera emot. Alla pokémon i ditt lag får poäng när du vinner en duell och under resans gång hittar du nya krafter till dem som utvecklas. Fighterna har bra tempo och är färgrika med passande effekter för de olika krafterna, som bekant är det svagheter mot styrkor i en turordningsföljd.
 
C5c7cad011a1cc6224775f8c78675944 poki1
 

Hög familjevänlig faktor utan komplicerat djup

 
"Pokémon Shining Pearl" är pedagogiskt och guidar oss rätt hela tiden, målet är tydligt att följa och har en familjevänlig känsla. Det tar en stund att komma in i spelet och hitta upptäckarlusten, men när den väl är där så är det svårt att släppa ifrån sig handkontrollen. ”Gotta catch em’ all” är ju ett känt begrepp inom denna värld och min gamer-OCD blir tillfredsställd för varje ny plats och pokémon som jag hittar. 
 
Grafikmässigt är det färgrikt med en gullig hint, bakgrundsmusiken är något energirik och irriterande till en början men även den växer på mig, jag kan föreställa mig hur yngre familjemedlemmar tillsammans med vuxna samlas och spelar juldagsmorgon. För det är ett kul spel, med ett lugnt tempo, fin grafik och ibland rolig dialog som inte är allt för svår att läsa, spelet inkluderar alla, det är lätt att följa spelets gång då det inte finns någon djupare berättelse. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Känslan av att "fastna" i spelet uppkommer aldrig

 
Det finns många gömda ting att hitta och upptäcka, hinder som bara kan korsas med till exempel en cykel (som jag själv fick välja färgen på!) och vilda pokémon finns överallt. Variationen på de pokémon man stöter på i det vilda kan bli upprepande och monoton, det går inte många minuter innan nästa låg-level pokémon hoppar på en, speciellt om man går utanför huvudvägen. Jag blir aldrig fast, jag hittar aldrig känslan till att spela flera timmar i sträck och dras in i en magisk story, däremot kommer en spontan känsla då och då att ”kanske jag ska sätta mig och hitta lite nya pokémon” dagligen.
 
"Pokémon Shining Pearl" är ett mysigt spel som passar för dedikerade fans och den yngre publiken, det att snabbt att plocka fram och snabbt att ställa undan. Vill man ha ett enkelt spel som inte kräver mycket energi, är "Pokémon Shining Pearl" en bra julklapp för hem där det finns en Nintendo Switch.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Pokémon Shining Pearl

 
Genre: Rollspel
Utvecklare: ILCA
Utgivare: Nintendo
Format: Nintendo Switch
Släpps: Ute nu
 
Vilket Pokémon-spel och vilken Pokémon är din favorit?
| 30 november 2021 15:00 |