Spel

Skribent

Anders Eklöf

4 mars 2022 | 12:00

Recension: "Gran Turismo 7" bjuder på ren körglädje

Den senaste delen i den något pretentiösa bilspelsserien imponerar med snygg grafik, mycket innehåll och en nybörjarvänlig kampanj.
"Gran Turismo"-serien har en gedigen historia hos Playstation och har ofta varit en symbol för vad konsolerna klarar av rent tekniskt – och "Gran Turismo 7" är inget undantag. 
 
Den här gången innehåller det fler licensierade bilar än någonsin och lyckas kännas både lättillgängligt för nybörjare av genren och en skapligt avancerad körsimulator för den som vill. Dessutom finns det en hel del fakta om bilar och motorsport, för den riktigt nördiga.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En snäll inkörsport för både nya och gamla fans

 
I "Gran Turismo 7" är mitt huvudmål att utöka min samling av läckra bilar till bristningsgränsen, utöver att köra dem så klart. Du har hela tiden små uppdrag i kampanjen som går ut på att du ska låsa upp ett visst antal av en viss typ av Hyundai eller Skoda, eller vinna ett specifikt lopp.
 
Till en början har jag mest råd med bilar som skulle passa bättre för en lugn utflykt med familjen eller en snabb tripp till Hemköp, än en högprofilerad rallybana. Desto fler lopp du vinner desto mer krediter och bilar låser du upp. För mig som ärligt talat har ganska lite erfarenhet av bilspel är det här systemet välkommet, då jag sakta men säkert vaggas in i de olika systemen, typer av tävlingar och hur jag faktiskt håller mig kvar på vägen på bästa sätt.
 
Trots att spelet utger sig för att vara "den riktiga körsimulatorn" är det relativt snällt och tillåter mig att få hjälp som markeringar på vägen för där jag bäst bör hålla mig, alternativet att köra med automatväxel och andra funktioner som förenklar körandet. 
 
0c9dc2560d40f7898c81393b0e030d8d gt7 mitsubishi lancer evolution vi gsr tm edition colorado springs 02
 

Vackra bilar och nördig fakta

 
Det mest imponerande med "Gran Turismo 7" är utan tvekan grafiken och den detaljrikedomen som Polyphony Digital har skapat. Varje bil är återskapad in i minsta detalj och när de kör på de olika underlagen i olika väder är det bara att luta sig tillbaka och njuta av bilporren som de skapat. Spelet är kanske inte riktigt lika snyggt som jag hade förväntat mig, då jag inte trillar av stolen när jag spelar det, men det är onekligen ett tekniskt imponerande spel trots det.
 
En aspekt som jag är lite kluven till är hur himla nördigt det är. Spelet målar verkligen upp motorsporten och bilintresset till något kulturellt och konstnärligt, med mängder av fakta om bilarna och en något pretentiös inramning. Jag försöker inte skriva ner intresset i sig, men det känns bara lite överdrivet att måla upp det som något mer än vad det är – fräcka bilar som är snabba och låter mycket. Jag kanske svär i kyrkan här, men det är min åsikt. Det blir även lite väl pratigt ibland, med all fakta och guider om hur du gör. En symbolisk detalj för detta är att spelet börjar med en 8 minuter lång introsekvens bestående av snabba klipp och hetsig musik, som inte går att hoppa över första gången du startar spelet.
 
0c9dc2560d40f7898c81393b0e030d8d gt7 mazda rx 7 spirit r type a  fd  02 tokyo expressway 03
 

Musik från tidigt 00-tal och rejäl körkänsla

 
En viktig del av bilspel för mig är att det finns bra musik som ackompanjerar motorernas ljud, då det annars kan bli lite monotomt – oavsett hur snygg grafiken är och hur snabba bilarna är. I "Gran Turismo 7" finns det väldigt mycket musik, men den känns plockad från tidigt 00-tal med skapligt töntig alternativ rock som inte alls känns särskild modern. Dessutom är det väldigt irriterande ljud i menyerna så fort du klickar på något, vilket blir oerhört tröttsamt efter bara några minuters spelande. 
 
En av de häftigaste detaljerna är utan tvekan vibrationerna i DualSense-handkontrollen på PlayStation 5, som tillför väldigt mycket till körkänslan. Varje liten sväng, inbromsning och kant i vägen känns i dina händer på ett sätt som helt enkelt inte gick på Playstation 4 eller tidigare konsoler.
 
I slutändan är "Gran Turismo 7" ett riktigt matigt racingspel som jag tror kan passa både nybörjare (som jag) och de mest inbitna bilfantasterna som vill kunna köra på riktigt och njuta av alla nördiga detaljer. Personligen hade jag nog sett lite mer variation i de olika uppdragen och lite mer haktappande grafik, men det är helt klart ett gediget bilspel.
 
 

"Gran Turismo 7"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Racing
Utvecklare: Polyphony Digital
Utgivare: Sony Interactive Entertainment
Format: Playstation 4 och Playstation 5
Släpps: 4 mars
 
Vad tycker du om bilspel och "Gran Turismo"-serien?
| 4 mars 2022 12:00 |