Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 januari 2015 | 08:00

Rapport: Biobiljetterna är för dyra

Inte sedan 90-talet har amerikaner gått så sällan på bio som nu.
I USA gapade biostolarna tomma under 2014. Inte på 20 år har man registrerat så låga biobesökssiffror som i fjol. Man kan undra om publikmagneter som Transformers, X-Men och Spider-Man helt enkelt gjort sitt. Men enligt rapporter är boven inte ett mediokert filmutbud. Snarare har biobiljetterna blivit för dyra.


"Höga biljettpriser är, tveklöst, det främsta skälet till missnöje bland biobesökare i alla åldrar. Det påverkar hur ofta de går på bio; trots bättre teknologi, bekvämare stolar och 3D-filmens återkomst är höjda priser alltför negativt."

3D-film är inget vidare lockande argument för en biobesökare, noterar rapporten från PwC. Biograferna får också allt mer konkurrens från streamingtjänster som Netflix och HBO. Et större utbud gör att man hellre stannar hemma för att se på film. 

Som motvikt har flera biografkedjor i USA men även England börjat testa sig fram med diverse paketpriser. Till exempel finns "abonnemang" som låter besökaren se obegränsat med film under en månad. Till utvalda filmer har man också erbjudit (ännu dyrare) "superbiljetter", där både biogodis och en nedladdningsbar filmkopia ingår.

Vad mer kan biograferna då göra för att vända den negativa trenden? 

PwC tror på sista-minuten-rabatter, och föreslår att man promotar för fördelarna med en bioupplevelse.

Noteras bör att detta hemskt höga biobiljettpris snittar på 8,08 amerikanska dollar. Det är sant, de går på bio för 65 kronor per film - och har ändå mage att klaga?

Tycker du att de svenska biobiljetterna är för dyra? Hur ofta går du på bio? Kommentera nedan.
| 15 januari 2015 08:00 |