Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 april 2020 | 09:00

Quentin Tarantino vet varför "Death Proof" floppade

"Publiken hade inte en jävla aning."
"Death Proof" kan ses som det svarta fåret i Quentin Tarantinos filmografi. Vid sidan av hans andra filmer är det mer av ett lekfullt experiment, gjort som en kul grej med polaren Robert Rodriguez snarare än en "riktig" film. Inte för att Quentins filmkärlek inte lyser igenom - det är en stor hyllning till grindhouse-genren och våldsrullarna han växte upp med. Men filmen floppade, och regissören förstår nu varför.

När thrillern "Death Proof" släpptes år 2007 lanserades den ihop med Robert Rodriguez sci-fi-rysare "Planet Terror". Biopubliken svek filmen/filmerna. Quentin Tarantino berättar för Empire:

- Vad gäller "Grindhouse" trodde Robert och jag att publiken förstod konceptet med double-features och exploitation-film... Nej, det gjorde de inte. Inte alls. De hade ingen jävla aning vad de tittade på. Det betydde inget för dem. Så vi var kanske lite "too cool for school".
 
 
 
Utanför USA släpptes "Death Proof" och "Planet Terror" som två separata filmer. Och även om de nått en viss kultstatus sen dess, så var det en klen tröst när Tarantino gick in i en folktom biosalong i Storbritannien.

- Jag var i London och gjorde press, och ville dra med mig Edgar Wright på bio på premiärkvällen. Vi gick till Piccadilly Circus på en fredagkväll, och det satt typ 13 personer i hela biosalongen. Det var förödmjukande. Men vi satte oss ned, såg filmen och hade trevligt, minns filmskaparen.

- Efteråt säger Edgar Wright till mig: "Imponerande. Jag hade nog vänt i dörren. Att du sa "fuck it" och satt ner, det beundrar jag".
 
 
Vad tyckte ni om "Death Proof", och Tarantino/Rodriguez hela Grindhouse-projekt?
| 18 april 2020 09:00 |