Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 november 2022 | 08:10

Quentin Tarantino ger sig in i Marvel-debatten

”Kill Bill”-regissören beklagar sig över ”Marvelifieringen” av Hollywood och menar att skådespelarna ”inte är riktiga filmstjärnor”.
Filmskaparen Quentin Tarantino är ute på pressturné för att marknadsföra sin nya bok ”Cinema Speculation”, och han använder varenda sekund av uppmärksamheten för att skapa rubriker. Och hur gör man det bäst idag om inte genom en känga mot Marvel Studios, aka kungarna av Box Office?
 
Mannen bakom ”Pulp Fiction” och ”Kill Bill” säger i en ny intervju att han inte har mycket till övers för ”Marvelifieringen” av Hollywood, enligt Deadline, och att MCU-skådisarna inte är några riktiga filmstjärnor.
 
- Det är en del av Marvelifieringen av Hollywood… Vi har alla dessa skådespelare som blivit kända tack vare dessa karaktärer. Men de är inga filmstjärnor. Eller hur? Captain America är stjärnan. Thor är stjärnan. Jag är inte den förste som säger det, det har sagts miljontals gånger… Men ni fattar, det är karaktärerna som är stjärnorna.
 
 

"Marvelfilmer är det enda som görs idag"

 
Under sin medverkan i podcasten 2 Bears 1 Cave ville Tarantino understryka att han inte vill klanka ner på superhjältefilm, men att han som snart 60-åring inte är så taggad som om han vore i 20-årsåldern.
 
- Marvelfilmerna är det enda som verkar göras idag, och det enda som skapar någon slags hajp bland fans. Det är ett faktum att de helt och hållet representerar den här eran av filmer.
 
Bara häromveckan klagade Tarantino på att ”2020-talet var den värsta eran någonsin för biofilm”, och han har också gjort det klart att han aldrig skulle regissera en Marvelfilm, ifall någon undrade.
 
 

Marvel-skådisen slår tillbaka

 
Regissörens kommentarer har dock redan fått kritik. Skådespelaren Simu Liu, som förra året spelade huvudrollen i Marvels "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" och blev studions förste asiatiske hjälte, menar att han aldrig hade fått chansen om såna som Tarantino fick bestämma.
 
- Om det är Tarantino och Scorsese som avgör vilka som blir filmstjärnor i Hollywood, hade jag aldrig fått leda en film som spelade in över 400 miljoner dollar. Jag ser upp till dem, de är genier. Men de får inte se ner på mig eller någon annan, skriver han på Twitter och tillägger:
 
- Jag är stolt över att jobba med en studio som anstränger sig för mer mångfald på bioduken. Jag älskade också filmens guldålder... men det var vitt som fan.
 
Håller du med Tarantino, eller står du på Marvels sida? Kommentera gärna nedan.
| 23 november 2022 08:10 |