Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 november 2022 | 07:22

Tarantino sågar dagens Hollywood-filmer: "Bland de sämsta som någonsin gjorts"

Quentin Tarantino går hårt åt dagens filmklimat.
Vi lever i ett av de värsta årtionden för film, om du frågar ”Kill Bill”-regissören Quentin Tarantino. I podcasten Video Archives sågar den frispråkiga filmskaparen tre hela årtionden - 50-talet, 80-talet och 2020-talet - när det kommer till kvaliteten på biofilmerna.
 
- Även om 80-talet var då jag förmodligen såg mer film än någonsin - iallafall på bio - känner jag att 80-talsfilm ihop med 50-talet var den värsta eran i Hollywoods historia. Enbart matchad av den nuvarande eran!
 
Under 1950-talet minskade biopubliken när allt fler fick hem en tv. Under 1980-talet hade Hollywood upptäckt magin med blockbusters, och man avvek från den nyskaparglädje som hade präglat 70-talet, skriver Consequence. Nu lever vi i en tid då filmtittare hellre stannar hemma och tittar på streaming... om det inte rör sig om en storfilm med massiv budget.
 
 
Men det finns hopp, och Tarantino medger att han än idag hittar filmer ”som inte anpassar sig, som sticker ut från massan”. Som några favoriter har han nämnt Tom Cruises actionrökare ”Top Gun: Maverick” och Spielbergs musikal ”West Side Story” (en blockbuster-uppföljare och en remake, men vem är petig?).
 
Att Tarantino inte är ett fan av superhjälteeran har varit klart länge. Bara nyligen uttryckte han att han aldrig skulle regissera en serietidningsfilm. Själv klrar han just nu på vad hans tionde och sista långfilm ska bli, och har precis släppt boken "Cinema Speculation".
| 17 november 2022 07:22 |