Serie

Skribent

Jakob Åsell

25 november 2021 | 17:15

Premiär för Peter Jacksons svängiga Beatles-dokumentär

"Sagan om ringen"-regissören har grävt i arkiven och restaurerat timmar av bortglömt material från arbetet med The Beatles sista skiva.
Den 25 november 2021 är en högtidsdag för alla Beatles-fantaster, idag släpps nämligen Peter Jacksons dokumentär "The Beatles: Get Back", som han har arbetat med i tre år, på Disney+. Dokumentären var först var tänkt att bli en långfilm, men med mastiga 6 timmars speltid föll sig miniserieformatet bättre lämpat.
 
"The Beatles: Get Back" tar oss bakom kulisserna under arbetet med vad som blev det ikoniska popbandets sista album "Let It Be". Utifrån de 60 timmarna av arkiverat filmmaterial som legat till grund för Michael Lindsay-Hoggs dokumentär "Let It Be" (1970), har Jackson stöpt om berättelsen om ett band i upplösningstillstånd, till en närgången miniserie som berättar en helt annan historia – präglad av glädje, gemenskap och kärlek till musiken.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Sagan om ringen"-regissören och The Beatles-fantasten Peter Jackson har blivit något av en arkivråtta efter arbetet med sina adaptioner av Tolkiens böcker. För tre år sen hyllades han stort för att med modern teknik ha färglagt och restaurerat arkivfilmer som skildrade Första världskrigets fasor och vardag i dokumentären "They Shall Not Grow Old" (2018). Med dagens digitalteknik har hans team nu restaurerat timmar av 16 mm-film och med hjälp av artificiell intelligens kunnat mixa om det bandade ljudet från inspelningsstudion och bandets legendariska sista spelning på ett hustak i London (som nu kan visas i sin helhet för första gången).
 
MovieZines Jakob Åsell fick en förhandstitt på några av scenerna ur serien och sammanfattar sina intryck såhär:
 
– Jag är själv inte någon The Beatles-fantast, men det var en njutning att se hur gubbarna i biosalongen på förhandsvisningen lös upp som barn på julafton när Lennon och McCartney larvade sig i studion. Genom det restaurerade arkivmaterialet får vi kliva rakt in i studion och likt Yoko Ono, sitta med i hörnet när bandet jammar fram låtar som vi idag känner som helt tidlösa klassiker.
 
– Om Hoggs originaldokumentär "Let It Be" ger bild av ett band i kris, lite som Joe Berlinger och Bruce Sinofskys nutida klassiker "Metallica - Some Kind of Monster" skildrade Metallicas inre splittring, så har Jackson här karvat fram en helt annan bild och på så vis gett gruppen viss återupprättelse. Just ur den aspekten är dokumentärserien synnerligen intressant som ett tydligt bevis på hur stor inverkan klippnings-arbetet kan ha på en dokumentärfilm. Jacksons nyfunna intresse för att ge liv åt bortglömda berättelser genom dammigt arkivmaterial är hedervärt, efter Sagan om ringen-äventyret tycks han återigen drivas av samma lust och passion som präglade nyzeeländarens tidiga splatterfilmer. Många The Beatles-fantaster får en tidig julklapp genom "The Beatles: Get Back".
 
 
De tre avsnitten av "The Beatles: Get Back" släpps 25, 26 och 27 november på Disney+.
 

Läs även: Skådespelarna klara för filmen om mannen bakom "The Beatles"

| 25 november 2021 17:15 |