PREMIÄR

Skribent

MovieZine

20 januari 2015 | 18:00

Premiär för nya podcasten Nörden & Jag

Fabian Nordlander och Viktor Engberg dissekerar nörd- och populärkultur. Lyssna på första avsnittet!
MovieZine är stolta att lansera ännu en podcast och utvidga sitt stall när det gäller ljudbaserat material. En av skaparna till webbprogrammet Filmfika och MZ-skribenten Fabian Nordlander ligger bakom den nya podden Nörden & Jag som han gör tillsammans med Viktor Engberg.

Podden ska utforska nörd- och populärkulturer som ska diskuteras samt dissekeras tills både programledarna och lyssnarna är visare i de diverse ämnen som tas upp. Vi satte oss ner med arkitekterna bakom podden, Viktor och Fabian för att få ett smakprov på vad programmet kommer handla om.

Först och främst, vad går podden ut på? 

Viktor: Att jag ska bli lite smartare, kort och gott. Jag och Fabian delar samma intressen men han har med åren grävt djupare medan jag distanserat mig själv från dem. Han förstår kontexten av all nördkultur jag gillat och jag vill liksom få reda vad det är som gör dessa ämnen så speciella och kanske få reda på varför just jag och eventuellt andra gillar dem.

Fabian: Jag och Viktor möttes för första gången som små och klickade just runt nördämnen som "Star Wars", dinosaurier och superhjältar. Han var den smarta av oss som skaffade sig ett liv och pluggade väsentliga saker, medan jag fortsatte lalla omkring och studera dessa ämnen. Jag ska liksom ge tillbaka de åren Viktor förlorade genom att intensivlära honom i varje avsnitt, förhoppningsvis lär sig lyssnarna också ett och annat.     

Vad för ämnen ska ni ta upp i avsnitten?

Viktor: Förhoppningsvis allt som har en nördstämpel på sig. Varje avsnitt ska ta upp ett konkret ämne som vi håller oss till, sen så ger Fabian mig en liten historielektion och kontext så vi sen kan diskutera och argumentera. Jag ska sen kunna gå därifrån och hålla en diskussion med typ Stan Lee, George RR Martin och diverse arga bloggare. Förutsatt att jag springer på dem någonsin.

Fabian: Nu i första avsnittet snackar vi superhjältar, specifikt DC vs. Marvel. Då pratar vi både serierna och filmerna. Vi blandar liksom lite historia, analys och recension. I senare avsnitt kommer vi ta upp ämnen som "Star Wars", "Game of Thrones", olika monster, fanfiction, "Jurassic Park". Sen kanske gräva ännu djupare och snacka saker som "Dr. Who" och Don Martin. Inget är för nördigt.  Jag ska även få sträcka mina gamla recensentben från Filmfika och recensera något i slutet av varje avsnitt.

Så varför ska vi lyssna på just er och eran pod? 

Viktor: Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror det är viktigt att ha en så kallad "straight man". En person som är lyssnarens kompass. För det finns massa poddar och program där insatta individer snackar om va de gillar, men då det inte finns en ingång för sånna som mig. En person som är intresserad men fattar noll. Det är lite som att lyssna på Stephen Hawkings och Neil deGrasse Tyson snacka med varandra om fysik, det är jätteintressant men jag är då inte mer en labrador i hörnet. 

Fabian: Dynamik är viktigt, det lärde Filmfika mig. Det kan vara superkul att snacka med en lika insatt, men du förlorar många andra på vägen. Viktors och min dynamik är speciell på så vis, för han är en av de få som kan stoppa mig och ifrågasätta mina teser. Många har sagt länge att vi alltid borde ha en mikrofon mellan oss, för i slutändan beter vi oss som ett gammalt par som argumenterar om Aquaman är relevant eller inte. 

Passa på att lyssna på Nörden & Jag och dess första avsnitt här på MovieZine. Nya avsnitt kommer varannan vecka!


| 20 januari 2015 18:00 |