Serie

Skribent

Alexander Kardelo

4 mars 2020 | 20:00

Premiär för ”Devs”: Småputtrande mystik i Silicon Valley

Alex Garlands miniserie må utspela sig bland superdatorer och i futuristiska miljöer, men är i grunden en klassisk konspirationsthriller. Vi har sett de första avsnitten.
FX:s nya miniserie ”Devs” bjuder in oss till Silicon Valley, den högteknologiska delen av San Francisco där innovation möter ambition.

Det är här de största datornördarna jobbar på framtidens uppfinningar, och Facebook, Google, Apple och Pied Piper har i den här miniserien fått sällskap av Amaya - en ledare inom fältet artificiell intelligens. Företaget styrs av Forest, en sliten Nick Offerman i slappa kläder, som verkar redo att gå över lik för att skydda företagets hemligheter.
 
Large 8fd2409e2c3932ae88a12fd60e37a33d devs feature
 
En gigantisk staty över en flicka (hans döda dotter?) vakar över byggnadskomplexet, en tragisk påminnelse om en sorg ur det förflutna… och en tydlig indikation på att vi kanske har att göra med en excentrisk knäppis.

När serien börjar har unge programmerar-geniet Sergei (Karl Guisman) fått en promotion. Han blir förflyttad till den hemlighetsfulla avdelningen Devs. Vad Devs jobbar med vet ingen, men det är något superviktigt - och givetvis en beryktad och åtråvärd arbetsplats bland alla på Amaya. Men efter första dagen på det nya jobbet kommer Sergei inte hem. Hans oroliga flickvän Lily, anställd på samma företag, börjar att rota i fallet som polisen vill stänga och företaget sopa under mattan.
 
Large 8fd2409e2c3932ae88a12fd60e37a33d devs 101 1128 20copy large
 
”Devs” är bra på att väcka frågor hos tittaren, och levererar även svaren i en hyfsat snabb takt. Serien är trots viss teknisk jargong inte särskilt invecklad utan duger gott för slötittande. Mysteriet intresserar mig, miljöerna likaså, utan att Alex Garland direkt återuppfinner genren. Hans första tv-serie lånar snarare av John Grisham-thrillers: 90-talets ”Firman” och ”Pelikanfallet” gör sig påminda, bland mycket annat.

Garland är, enligt en intervju med Observer, skeptisk till hur teknologin har blivit vår nya religion och hur tech-entreprenörer ses som vår tids frälsare. Precis som hans film "Ex Machina" är "Devs" en slags kritik mot vår samtid som styrs av ettor och nollor, och lämnar lite plats åt människan.

- Produkterna de tillhandahåller verkar komma med hemligheten till hur vi förbättrar våra liv. Den här nya telefonen ska göra dig lyckligare än de var innan. De här företagen gör något som påverkar vårt samhället i stor utsträckning. De har en enorm makt, och det gör mig nervös, säger Garland.
 
Large 8fd2409e2c3932ae88a12fd60e37a33d devs sonoya actor 20spread re.01
 
Men filmer som ”Ex Machina” och ”Annihilation” visade på en spännande ny röst i sci-fi-genren. ”Devs” känns i jämförelse inte lika nytänkande. Det mesta här har gjorts, varje scen känns jag igen från andra filmer. Huvudrollsinnehavaren Sonoya Mizuno hjälper inte heller till. Hon spelar sin roll som om hon gick i sömnen, fullkomligt apatisk och utan någon inlevelse. Det sänker tyvärr helhetsintrycket.

Därmed sagt har vi bara fått två avsnitt att förhandstitta på, och det finns fortfarande några kvar. Förhoppningsvis hinner den här historien svänga åt oväntade håll - jag vet att jag kommer plöja vidare, men har sänkt mina förväntningar.
 
 
Åtta avsnitt kommer släppas under våren på HBO Nordic. De två första kommer upp redan fredagen 6 mars.
| 4 mars 2020 20:00 |