Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 maj 2022 | 19:00

Streamingtips: Otroliga "Prehistoric Planet" finns nu på Apple TV+

Jon Favreau berättar om arbetet med den imponerande och påkostade dokumentärserien om hur dinosaurierna levde för 66 miljoner år sedan.
MovieZine var med på presskonferens inför premiären av "Prehistoric Planet", den påkostade dokumentärserien som blandat teamen från BBC:s hyllade "Planet Earth"-dokumentärer och Jon Favreaus team bakom långfilmerna "Lejonkungen" och "Djungelboken". 
 
Hela den första säsongen av "Prehistoric Planet" kommer att utspela sig för en sisodär 66 miljoner år sedan och låta oss se hur dinosaurierna, enligt dagens forskning, verkligen levde. Sir David Attenbourough tar oss igenom säsongen som vår berättare, med musik skriven särskilt för serien från Hans Zimmer.
 
Om du är ett fan av antingen naturfilmer och dokumentärer i stil med "Planet Earth" eller bara älskar dinosaurier, så är det här veckan du inte vill missa hos Apple TV+. Det släpps nämligen ett nytt "Prehistoric Planet"-avsnitt varje dag, fram tills på fredag.
 
Här nedan kan du läsa vad Favreau hade att berätta under presskonferensen:
 
Tim Walker, Jon Favreau och Mike Gunton ligger bakom "Prehistoric Planet" hos Apple TV+.
 
Du har inte arbetat med dokumentärfilm tidigare, var det mycket nytt att lära sig som du inte hade väntat dig?
 
- Vi kommer från två olika världar, i teamet bakom serien. Den ena delen har jobbat på alla dem där "Planet Earth"-dokumentärerna, med all den här rika vetenskapliga, underhållande, filmiska och vackra nya stilen att göra dokumentärer på, som verkligen var en stor inspiration för den del av teamet jag redan arbetat med. Vi har ju varit mer av det tekniska CGI-teamet. När vi arbetade med "Lejonkungen" och "Djungelboken", så kollade vi ju en hel del på dessa dokumentärer och försökte efterlikna vad man hade lyckats göra där.
 
- Så, det var en hög inlärningskurva där den gruppen av människor jag arbetat länge med, var tvungna att lära sig hur dokumentärerna faktiskt görs. Samtidigt som dokumentär-delen av teamet behövde lära sig hur man kunde använda sig av de teknologiska lösningarna för att skapa dessa magiska ögonblick där det verkligen ser ut som att det vi får se händer på riktigt. Och jag har nu lärt mig mest av alla, för jag hade ingen bakgrund alls med något av det här.
 

"Se hur dessa varelser betedde sig i sin helt naturliga miljö"

 
Två Tyrannosaurus rex i det tredje avsnittet "Freshwater".
 
Vad är största skillnaden mellan hur arbetet på "Lejonkungen" och "Djungelboken" har skiljt sig åt från "Prehistoric Planet"?
 
- Istället för att ha djur som gör scener eller sjunger ihop, så försöker vi ju här faktiskt att "lura" publiken att tro att man haft möjligheten att vara en fluga på väggen för miljontals år sedan och se hur dessa varelser betedde sig i sin helt naturliga miljö. Och reaktionen på det har hittills varit väldigt lovande. Eftersom teknologin bakom allt verkar försvinna, vilket väl måste vara målet här för oss ändå. 
 
- Målet har ju varit att få det att se ut som att vi hade en kamera och åkte tillbaka i tiden. Och att det här skulle kunna vara en dokumentär som står sida vid sida med vad dessa dokumentärfilmare har lyckas skapa tidigare genom åren. Jag tycker faktiskt att det känns som en verklig fortsättning av det, in i en annan slags värld.
 

"Okej, hur skulle det faktiskt ha sett ut här, varför och hur kan vi bygga en berättelse omkring det?"

 
 
Ni har även haft paleontologen Darren Naish som en viktig del i teamet i rollen som seriens konsult.
 
- Jag skulle nog gå ännu längre och förtydliga att han inte är någon konsult som vi har gått till ibland. Om han någonsin hade något problem med vad vi höll på med, så ändrade vi på det. Det var som att han hade möjlighet att lägga in ett veto kring vad vi än jobbade med. För ni vet, jag har liksom jobbat med rymdfilmer. Och du har alltid någon konsult med på ett hörn som hjälper till att berika berättelsen. Men alla vet att det hamnar i andra hand till Hollywood-maskineriets berättande. Det är liksom tillåtet att ta lite genvägar här och där när man arbetar på en berättelse som har mer tekniska aspekter omkring sig. Men den här serien däremot, så var det tvärt om. Vi kom från hållet "okej, hur skulle det faktiskt ha sett ut här, varför och hur kan vi bygga en berättelse omkring det?".
 

"Han vill föra vetenskapen vidare till vår kommande generation"

 
En Corythoraptor som vi får lära oss mer av i det femte avsnittet "Forests".
 
Sir David Attenborough tar oss igenom avsnitten som vår berättarröst, vilket måste ha varit speciellt för er att få till också.
 
- Han är ju inte vilken berättarröst som helst nej, haha. Han är verkligen fullt investerad i dokumentärsvärlden. Han vill föra vetenskapen vidare till vår kommande generation. Och han är utan tvekan en man som har en enorm katalog av tidigare arbeten i den här branschen, som gjorde oss väldigt tacksamma över att han hade möjlighet att medverka även här.
 
- Ärligt talat, bara av att höra hans röst tillsammans med det vi får se, så hjälper det till att lyfta upp allt till den här höga nivån av autenticitet och vetenskaplighet. När han gick med på att bli en del av serien, efter att ha sett vad vi höll på med, så gjorde det att jag verkligen kände att vi var på rätt väg med allt.
 
 
Det första "Prehistoric Planet"-avsnittet finns nu att se hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt fem avsnitt, där de följande fyra släpps ett om dagen fram tills på fredag den 27 maj.
 

ANNONS: Streama "Prehistoric Planet" på Apple TV+: gratisvecka för nya medlemmar

 
Kommer du att ge "Prehistoric Planet" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 23 maj 2022 19:00 |