CANNES 2022

Skribent

Alexander Kardelo

23 maj 2022 | 17:30

Ruben Östlund har en skön pitch för sin nästa komedi

Nya detaljer kring ”The Entertainment System is Down” direkt från Cannes Film Festival.
Svenske Ruben Östlund är en av Cannes-festivalens stora favoritregissörer. Hans senaste fyra långfilmer har alla visats här, och just nu deltar han i tävlan med satiriska ”The Triangle of Sadness” som driver med både modeindustrin och klassamhället.
 
Samtidigt pratar han öppet om sitt nästa projekt, och som vanligt är han inte rädd för att spoila både det ena och det andra. Men om någon hoppades på ett genomgående geometriskt tema efter ”The Square” och ”The Triangle of Sadness” kommer man bli besviken. 
 
- Nästa gång blir det ”Octagon of Confusion”, skämtar han. 
 
Nä, inte riktigt. Östlunds nästa film ska skildra det kaos som uppstår när flygpassagerare får höra just de olycksbådande orden i högtalarna:
 
- Det är en jättelättpitchad film: den utspelar sig på en långflygning och heter ”The Entertainment System is Down”, säger Ruben till MovieZine under en pressträff i Cannes. 
 
- Jag har inte bestämt mig ännu om filmen ska utspela sig i den här slutna flygplanskroppen, eller om vi kommer utanför på något sätt. Men det handlar om den moderna människan som är så van vid den distraktionen som kommer från skärmar, och så hamnar man på en 15 timmar lång flygning där det inte finns någon underhållning. Vad ska man göra i den analoga världen? De stora problemen startar när flygpersonalen erbjuder dem en ostmacka och mineralvatten i kompensation. Då blir det problem, skrattar han. 
 
Spoilervarning: Ruben Östlund har redan avslöjat att filmen slutar med att planet kraschar.
 
Blir den också helt engelskspråkig?
 
- Helst inte, för det är kul att göra film på svenska. Det finns en massa nyanser i det svenska språket, som jag inte känner till i det engelska språket. Jag gillar när man snubblar på orden, säger Östlund. 
| 23 maj 2022 17:30 |