Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 september 2012 | 17:01

Persbrandt och Kjell-Åke Andersson filmar nytt

Spelar alkoholiserad far i filmatiseringen av "Mig äger ingen" som startar idag.

Den flerfaldigt prisbelönade romanen är Åsa Linderborgs självbiografiska historia om uppväxten med en alkoholiserad far. Nu blir den långfilm i regi av Kjell-Åke Andersson (senast "Någon annanstans i Sverige"), och Mikael Persbrandt i huvudrollen. Manus är skrivet av Pia Gradvall.

- Jag, liksom hundratusentals läsare greps av Åsa Linderborgs bok när den kom ut. Barnets obrottsliga lojalitet och kärlek till en far som inte höll måttet. Jag vill försöka fånga Åsas sorgliga men samtidigt kärleksfulla berättelse på film, säger Kjell-Åke Andersson.

"Mig äger ingen" beskrivs som en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Till slut ställs Lisa inför ett livsavgörande val.

Inspelningen pågår kring Trollhättan, Göteborg, Piteå och Luleå fram till den 12 november. Premiären av "Mig äger ingen" är satt till hösten 2013.

| 17 september 2012 17:01 |